Flaş Haber Yeni

BUCAK KOCAALİLER 6. İNCİR KÜLTÜR, SANAT VE ÇELENK FESTİVALİ PAZAR GÜNÜ

BUCAK KOCAALİLER 6. İNCİR KÜLTÜR, SANAT VE ÇELENK FESTİVALİ PAZAR GÜNÜ







BUCAK KOCAALİLER 6. İNCİR KÜLTÜR, SANAT VE ÇELENK FESTİVALİ PAZAR GÜNÜ  
İlimiz Bucak İlçesi Kocaaliler Beldesi’nde 6. İncir Kültür Sanat ve Çelenk Festivali  bu hafta sonu yapılacak. Kocaaliler Belediye Başkanı Selahatdin Gökçe yarın yapılacak festivale tüm Burdur halkını davet etti. 21 Ağustos 2022 Pazar günü saat 14.00’da başlayacak festivalde incir ve çelenk yarışmaları düzenlenecek. Dereceye girecek yarışmacılara çeşitli ödüller verilecek. Festivalde Nurcan Altınok, Fatih Burdurlu birer halk konseri verecek.
HOLLANDA VE ALMANYA’YA  ÇELENK İHRAÇ EDİLİYOR
Öte yandan Bucak Kocaalilerde yapılan çelenkler ağırlıklı olarak, Hollanda ve Almanya’ya ihraç ediliyor. Yıllık 50 tırın altına düşmeyen çelenk ihracatı belde ekonomisine önemli gelir getirmesinin yanı sıra istihdamda sağlıyor.
MELLİ İNCİRİ COĞRAFİ İŞARET ALDI
Bucak ilçesinde kayıtlı 570 üretici 61 bin ağaç, bin 890 dekarlık alanda Melli İnciri üretimi yapıyor. 90 dekarı sulu, bin 600 dekarı kuru arazide olmak üzere bu yıl 950 ton rekolte beklenen Melli İnciri’nin coğrafi işareti 2018 yılında alındı.
ÜRÜNÜN TANIMI VE AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ:
Anavatanı Türkiye olan incirin buradan Suriye, Filistin ve Ortadoğu üzerinden Çin ve Hindistan’a yayıldığı bilinmektedir. Melli İnciri, yukarıda verilen coğrafi sınır içerisindeki 300-700 m rakımlı alanlarda çoğunlukla sınır ağacı şeklinde doğal habitat içerisinde kendiliğinden yetişmektedir. Geçmişte parseller arası arazi sınır bitkisi olarak kullanılan Melli İncirinin ince ve pürüzsüz kabuğu ve hoş aroma ve tadıyla pazarda bilinirliğe sahip olmasını müteakip, sonradan çelikleme yöntemiyle tanzim edilen bahçelerde yetiştirilmesi yaygınlaşmış olup 2010 yılı verilerine göre 570 üretici tarafından toplam 61 bin ağaçta yıllık 400 ton rekolteyle Melli İnciri tarımı yapılmaktadır.
Bu yörede yetişen incirin kültür işlemleri bölgedeki çiftçiler tarafından yapılmakta olup, bölge üreticilerinin geçim kaynağına önemli katkısı olan bir üründür. Melli İnciri yörede fideleri dışarıdan getirilerek yetiştirilen bir ürün özelliğinde olmayıp, tarım arazisi olmayan alanlar da dâhil doğal ortamında uzun yıllar yaşayabilmesi ve verim vermesi önemli ayırt edici özelliğidir. Ayrıca çelikleme yöntemiyle çoğaltılan Melli İnciri’nin aşılama olmaksızın tüketicinin yüksek beğenisini kazanan aroma ve tadı sağlaması, açık yeşil ile sarımtırak rengi, ortalama 3 santimetrelik çap değeri, dişe çok az dokunan çekirdek yapısı ise diğer ayırt edici özellikleridir. Aromasındaki tadı oluşturan unsurlar
yörenin sahip olduğu tınlı, humuslu ve kumlu yapıdaki topraktan, bulunduğu vejetasyon ortamının iklim yapısından ve yüzyıllardır doğal fide özelliklerinin korunması için başka incir çeşidine ait fidelerin yöreye dikilmemesinden kaynaklanmaktadır.
 Halil İbrahim Kara