Flaş Haber Yeni

BU BEŞİKTEN DAHA ÖNCE GÖRDÜNÜZ MÜ? BURDUR YÖRESİNİN MEŞHUR KANALİZASYONLU BEŞİĞİ

BU BEŞİKTEN DAHA ÖNCE GÖRDÜNÜZ MÜ? BURDUR YÖRESİNİN MEŞHUR KANALİZASYONLU BEŞİĞİ

MÜRSELLER KÖYÜ'NDE KANALİZASYON SİSTEMLİ BEŞİK

Burdur Karamanlı ilçesine bağlı Mürseller Köyü'nde oluşturduğu Kültür Evi'nde köy halkı ve çevre köylerden topladığı eski eşyaları sergileyen Eşref Yurdasiper, 2008'den bu yana koleksiyon oluşturuyor. Kültür Evi'nde tarihi eşyaların yanı sıra eski gelin kıyafatleri, gaz lambaları, tarım aletleri, kilitler, tüfekler ve madalyalar da bulunuyor.


Fakat Kültür Evi'nde en ilginç ve dikkat çeken eşya 157 yıllık beşik. Bu beşikleri diğer beşiklerden ayıran en önemli özellik ise beşiğin adeta kanalizasyon görevi görmesi. Eşref Yurdasiper beşikle alakalı açıklamalarda bulunurken, 350 eşyanın içerisinde en ilginç ve ziyaretçiler tarafından en ilgi çekenin bu eşya olduğunu dile getirdi. 

  
Yurdasiper beşiğin orta kısmında bir lazımlık haznesi bulunduğunu, bebeklerin ise ihtiyaçlarını burada giderdiğini belirterek; "Beşik yöremizde kanalizasyonlu beşik olarak anılıyor çoğunlukla. Peki ne demek bu kanalizasyonlu beşik? Beşiğin orta kısmında bulunan lazımlık haznesi, bebeğin tuvalet ihtiyacını gideriyor. Sibek ve silbiç denilen bu iki parça ise, kız ve erkek bebekler için tasarlanmış. Bu iki parça bebeklerin tuvalet ihtiyaçlarının kolayca giderimesi ve altlarının pişik olmaması için." sözlerine yer verdi.


MELİSA ADINISEVER-HALE PAK