BİRLİK VAKFI'NDA MEHMET AKİF ERSOY KONUŞULDU

BİRLİK VAKFI'NDA MEHMET AKİF ERSOY KONUŞULDU
Birlik Vakfı Burdur Şube Mehmet Akif Ersoy’un vefatının 88’inci yıl dönümü dolayısı ile bir anma programı tertip etti. Birlik Vakfı Kadın Komisyonu Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘Gönül Pınarı Sohbetleri’ programı 28 Aralık 2024 Cumartesi günü Özeren-1 Otel’de saat: 10.00-12.00 saatleri arasında gerçekleşti. Sabah kahvaltısının da verildiği programının sunuculuğu Birlik Vakfı Burdur Şubesi başkan vekili Mahmur Kalkan yaptı.
Birlik Vakfı Burdur Şubesi ve Burdur eski Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, Akkay; “Mehmet Akif Ersoy’ konulu bir sunumda bulundu.
AÇILIŞ KONUŞMASINI SELMA KALKAN YAPTI
Burdur İl Müftülüğü Burdur Vaizi Özcan Çoban’ın Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programın açılış konuşmasını Birlik Vakfı Burdur Şubesi Kadın Kolları Komisyonu Başkanı Selma Kalkan yaptı. Başkan Selma Kalkan konuşmasına Milli Şairimiz ve Burdur Milletvekilimiz Mehmet Akif Ersoy’un ‘Zulmü alkışlayamam’ isimli şiiri ile başladı.
ZULMÜ ALKIŞLAYAMAM
“Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem;
Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.
Biri ecdadıma saldırdımı, hatta boğarım! ...
-Boğamazsın ki!
-Hiç olmazsa yanımdan kovarım.
Üç buçuk soysuzun ardından zağarlık yapamam;
Hele hak namına haksızlığa ölsem tapamam.
Doğduğumdan beridir, aşığım istiklale;
Bana hiç tasmalık etmiş değil altın lale!
Yumuşak başlı isem, kim dedi uysal koyunum?
Kesilir belki, fakat çekmeye gelmez boyunum!
Kanayan bir yara gördüm mü yanar ta ciğerim,
Onu dindirmek için kamçı yerim, çifte yerim!
Adam aldırmada geç git!, diyemem aldırırım.
Çiğnerim, çiğnenirim, hakkı tutar kaldırırım!
Zalimin hasmıyım amma severim mazlumu...
İrticâın şu sizin lehçede ma'nâsı bu mu?”
Mehmet Akif Ersoy”
Birlik Vakfı Burdur Şubesi Kadın Komisyonu Başkanlığı’nca ‘Gönül Pınarı Sohbetlerinin ilkini Milli Şairimiz ve ilk Burdur Milletvekilimiz Mehmet Akif Ersoy’u Anma programı ile başladıklarını belirten Selma Kalkan: “Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy ve diğer tüm şehitlerimizi anmak adına programımızı başlattık. Bundan sonraki programlarımız ayda 1 kez yapılacak. MAKÜ, SDÜ ve Akdeniz Üniversitesi’nin değerli hocalarının katılımı ile güzel programlar gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Kadına şiddet, alkolün zararları, akran zorbalığı ve toplum da yara olmuş bir sürü konulara değinmek istiyoruz.
BİRLİK VAKFI TANITILDI
“VATANINA, MİLLETİNE, BAYRAĞINA SADIK, VATANINI VE MİLLETİNİ SEVEN BİR GENÇLİK YETİŞTİRMEK” VURGUSU
Sunumu Birlik Vakfı tanıtarak başlayan Birlik Vakfı Burdur Şubesi Başkanı Sebahattin Akkaya; yurdumuzun kurtarılmasında büyük bir vakfın kökeni olduğunu söyledi. Adının ise Milli Tıp Talebe Birliği olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Akkaya: “1916’da kurulan Milli Türk Talebi Birliği gerek Cihan Harbinde, gerek Kurutuluş Savaşı’nda büyük hizmetler ifa etmiş, bir talebe kuruluşu.” dedi.
Milli Türk Talebe Birliği 1980 yılına kadar faaliyetlerine devam ettiğini söyleyen Başkan Akkaya: “Birliğin amacı vatanına, milletine, bayrağına sadık, vatanını ve milletini seven bir gençlik yetiştirmek”. vurgusu yaptı.
“BİRLİK VAKFI HERHANGİ BİR CEMAATLE, HER HANGİ BİR TARİKATLA HİÇBİR İLGİSİ, ALAKASI YOK”
“O Gençlik yetiş ise geleceğimiz ancak güven altına alınabilir’ sözlerinin altını çizen Başkan Akkaya; “Bizim zamanımızda 10-15 tane üniversite var. Fakir çocuklar gelmişler okuyacaklar. Ama öyle cereyan var ki gençleri yanlış yollara sürükleyen, anarşiyi körükleyen, öyle kuruluşlar var ki işte onların arasında bizim mensubu olduğumuz Milli Türk Talebe Birliği o zararlı cereyanlara gençliği kaptırmamak için büyük gayret sarf ediyordu. Tanı karşı tarafı rahatsız ediyordu. 1980’e gelindiğinde Milli Türk Talebe Birliği diğer tüm derneklerle beraber kapatıldı. Ama güzel bir gençlik yetişti. Bugün ülkeyi idare eden bir kadro gelişti. 1985 yılında bu kadro, o muhafazakar vatanını milletini seven kadro daha önceki TBMM başkanımız İsmail (Kahraman) bey, bugünkü Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve arkadaşları Birlik Vakfı’nı kurdular. Vatanını, milletini seven gençler yetiştirmek için Birlik Vakfı kuruldu. Birlik Vakfı herhangi bir cemaatle, her hangi bir tarikatla hiçbir ilgisi, alakası yok. Bunu rahatlıkla söyleyebiliriz.” dedi.
Başkan Akkaya kendilerinin 2017 Birlik Vakfı’nın Burdur’daki şubelerini açtıklarını sözlerine ekledi.
“MEHMET AKİF ÖRNEK BİR İNSAN”
Mehmet Akif Ersoy hakkında güzel bir sunumda bulunan Birlik Vakfı Burdur Şubesi Başkanı Sebahattin Akkaya: “Mehmet Akif Ersoy Milli şairimiz olmanın dışında idealist, örnek bir insan.” dedi.
“AKİF BURDUR’U TERCİH ETTİ”
Milli şairimiz Mehmet Akif’in B urdur’u ilgilendiren yönünü anlatan Başkan Akkaya: “Mehmet Akif Ersoy 1920’de TBMM kurulduktan sonra Biga Milletvekili olarak görevlendiriliyor. Daha sonra kendilerine Burdur Milletvekilliği de veriliyor. 2 ayrı yerin milletvekili oluyor. Fakat Mehmet Akif Burdur’u tercih etmiştir.” dedi.
AKİF; “PARA ÖDÜLÜNÜ ALMADI, ALSAYDIN DA KENDİNE BİR PALTO ALSAYDIN DİYEN ARKADAŞINA KÜSMÜŞ”
Burdurluların Akif’i Burdur’a davet etmeleri üzerine Akif’in Burdur’a geldiğini aktaran Başkan Akkaya: “Burdur hükümet konağının önünde bütün Burdur halkı toplanmış, oğlu Mehmet Emin’de o kalabalığın arasındaymış. Çok iyi bir hatip, çok iyi yetişmiş ideal bir insan o günkü durumu anlatıyor. Yunanlıların Ege’de insanımıza yaptığı zulmü, vahşeti, Anadolu’nun kan ağladığını öyle heyecanla öyle samimi bir dille anlatıyor ki: Burdur halkı gözyaşlarına boğulmuş. Oğlu ben bu kadar heyecanlı olduğunu ilk defa ben burada görüyorum diyor. Akif’in oğlu nasıl ölmüş biliyormusunuz? Derbeder 5 parasız hiç kimsenin yardımını almadan soğukta ölmüş kalmış. Böyle bir vefasızlık İstiklal Marşı şairimizin oğlunun gördüğü muamele. Akif Burdur’da bir hafta kalıyor. Vaazları ile yaptığı konuşmalarla halkı İstiklal Savaşımıza teşvik etmek için çalışmalar yapıyor. Sonra Antalya, Dinar’a ve tekrar Ankara’ya dönüyor.
Akif idealist bir insan, her şey, vatan, millet, bayrak. Para ile, şunla bununla, hiçbir alakası yok. İstiklal Marşı yazılması için bir yarışma açılıyor. Ve 724 tane yarılmaya şair katılıyor. Ama bunların içerisinde en beğenileni Akif’in İstiklal Marşı oluyor. o günün parası ile konulan ödülü de almıyor. O günün parası ile çok büyük bir para. o ödülü de almayıp bağışlıyor. Hatta o Ankara’nın soğuk havasında giyecek paltosu bile yokmuş. Arkadaşlarından bir tanesi demiş ki ya alsaydın da kendine bir palto alsaydın demiş. Akif o arkadaşına küsmüş. Böylesi bir insan yani bir düşünün.”
İL VAİZİ ÖZCAN ÇOBAN: “YENİ YIL KUTLAMASI BİZİM DEĞERİMİZ DEĞİL”
Burdur İl Müftülüğü Vaizi Özcan Çoban: “Biz Müslüman bir milletiz. Ve bir Türk milletiyiz. Bizim kendimize has değerlerimiz var. Dini duygularımız var. Ananelerimiz, gelenek göreneklerimiz var. Bir millet eğer gelenek, göreneklerini, tarihini, dinini, kültürünü yaşatmazsa rüzgarda esen bir yaprak gibi dağılır gider. Batı medeniyetinde din diye bir şey kalmadı. Hristiyan’ız diyorlar ama Hristiyanlık kalmadı. Kültür diye de bir şey kalmadı. İstedikleri gibi halkları çevirebiliyorlar. İstedikleri gibi çeviremedikleri halklar genelde, milletine kültürüne, tarihine bağlı insanları çeviremezler. Onun için çevirmek isteyenlerde o bağlılığı koparmak isteyenler. Bizim kendi değerimizde olmayanları bir değermiş gibi ortaya atılmaya başladı. Ben yeni yıl kutlamaları için konuşuyorum. Yani ben yeni yıl kutlamalarının bizim değerimiz olmadığını söylemek istiyorum.” dedi.
Vaiz Çoban: “Batının hiçbir zaman senin Ramazan Bayramını kutlamaz.” diye konuştu.
Program hediye takdimi ile son buldu.
Halil İbrahim Kara