BİRLİK VAKFI’NDA “İSTİKLAL MARŞI VE MEHMET AKİF” KONULU SUNUM YAPILDI
- SUNUMU ERCAN AKIN FEN LİSESİ TARİH ÖĞRETMENİ HULUSİ ARTUKOĞLU YAPTI
Birlik Vakfı Burdur Şubesi’nin bu haftaki konuğu İlim ve Kültür sohbetlerinin onur konuğu Burdur Ercan Akın Fen Lisesi Tarih öğretmeni Hulusi Artukoğlu oldu. Geçtiğimiz 10 Mart Perşembe akşamı Saat 20.00- 21.30 saatleri arasında gerçekleşen programda sunumda bulunan Artukoğlu, Milli Marşımızın yazarı ve ilk Burdur Milletvekili Mehmet Akif’in biyografisini anlattı. Akif ve İstiklal Marşımız üzerinde önemli açıklamalarda bulundu.
Burdurlu Tarih Araştırmacısı Osman Koçibay’ın makalesinde yer verdiği bilgileri paylaşan Artukoğlu; “Mehmet Akif Ersoy’un damadı Ömer Rıza Doğrul’un ailesi Burdur’dan Mısır’a göç etmiş diyor. Bu yüzden Akif’in Milletvekilliği için Burdur’u tercih etmiş olabileceğini söylüyor. Bir başka görüş İstiklal Marşı’mızın Yazarı Mehmet Akif Ersoy’un eşi İsmet hanımın ailesi Burdur’dan göç eden aileymiş. Biliyorsunuz Akif, Biga Milletvekili seçilmişti. O zamanda 2 ilden de milletvekili olabiliyormuş. Ama Burdur’a eşrafının yakın ilgisi ve vefa burcundan dolayı Burdur Milletvekilliğini tercih etmiş” bilgisini paylaştı.
“BURDUR’DA RIZA DOĞRUL CADDESİ VAR”
Programı sosyal medya hesaplarından Ankara’dan izleyen Burdur Milletvekili Bayram Özçelik ve bizzat programa katılan Birlik Vakfı Burdur Şubesi Başkanı eski Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya; “Mehmet Akif Ersoy Mısır’da iken Burdur’dan Mısır’a giden Ömer Rıza Doğrul’un anne ve babası ile tanışıyor. Ömer Rıza Doğrul daha sonra Mehmet Akif Ersoy’un damadı oluyor. Burdur’da Ömer Rıza Doğrul Caddesi var” bilgisini paylaştılar. Başkan Akkaya Rıza Doğrul Caddesi’ne bağlantılı olan 1. ve 2.Rıza Doğrul Çıkmaz sokaklarının bulunduğunu sözlerine ekledi.
AKİF’İN İSTİKLAL MARŞIMIZI YAZMASINI ATATÜRK İSTEDİ
Atatürk’ün bir milletin Milli Marşı’nı, şiirini ancak Mehmet Akif’in yazabileceğini söylediğini dile getiren Burdur Ercan Akın Fen Lisesi Tarih öğretmeni Hulusi Artukoğlu; “Nereden bu kanıya varıyor? Çünkü; Çanakkale Şiiri cepheden cepheye dolaşıyor askerleri ile, Mustafa Kemal’de 1. Dünya Savaşı’nda hem Kafkas cephesinde, hem Suriye, hem Çanakkale’de biliyor askerin haleti ruhiyesini onun yazabileceğini söylüyor” diye konuştu.
ERCAN AKIN FEN LİSESİ TARİH ÖĞRETMENİ HULUSİ ARTUKOĞLU İSTİKLAL MARŞIMIZI YORUMLADI
İsitiklal Marşımızın kıtalarını da yorumlayan Artukoğlu; “Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak, sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak, o benim milletimin yıldızıdır parlayacak; O benimdir, o benim milletimimdir ancak. “Korkma” Anadolu’da bir tek ev ocağım kalırsa o bir tek ev yok oluncaya kadar devam edin diyor benim anladım bu.
İkinci kıtada bayrağa dönüyor; “Çatma kurban olayım, çehreni ey nazlı hilal!, Kahraman Irkıma bir gül! Ne bu şiddet, bu celal? Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helal, Hakkıdır hakka tapan milletimin istiklal” Akif’in ırkçı olmadığını biliyoruz. Buradaki üstünlüğü bence ‘Hak için savaşması’ bunu bayrağa sitem ediyor. Tamam, kırgınsın, ne olur gülsen diyor. Ama 10’uncu son kıta ne diyor? Dalgalan sen de şafaklar gibi ey nazlı hilal! Olsun artık dökülen kanlarımın hepsi helal, ebediyen sana yok, ırkıma yok izmihlal!, Hakkıdır, hür yaşamış, bayrağımın hürriyet, hakkıdır, hakka tapan, milletimin istiklal” ikinci kıtada sana olmaz dökülen kanlarımız diyordu. 10’uncu kıtada, ‘Olsun artık sana dökülen kanlarımın hepsi helal diyor. Barışmak istiyor. Üçüncü kıtada kendisine söylüyor. Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım, hangi çılgın bana zincir vuracakmış şaşarım” diyor. Siz beni Çanakkale’de, Malazgirt’te görmediniz mi, ben ezelden beri hür yaşadım hür yaşarım” diyor
Dördüncü kıtada “Garbın afakını sarmışsa çelik zırhlı duvar, benim iman dolu göğsüm gibi serhattim var. Yani batının her tarafı çelik duvar olsa diyor benim en büyük imanım var diyor. Gerekirse ben kendimi feda ederim bu değerler üzerine” sözlerine yer verdi. Halil İbrahim Kara