Flaş Haber Yeni

Belediye Başkanları Lozan Antlaşması’nın yıl dönümünde Edirne’de buluştu

Belediye Başkanları Lozan Antlaşması’nın yıl dönümünde Edirne’de buluştu

Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Cumhuriyet Halk Partili Belediye Başkanlarının toplandığı Edirne programına ilişkin değerlendirmede bulundu. Cumhuriyet Halk Partili Belediye Başkanlarının, 3 ayda bir yaptıkları buluşmaların bu ay ki adresi Edirne olmuştu. Belediye Başkanları, 24 Temmuz 1923 tarihinde İsviçre’nin Lozan şehrinde imzalanan Lozan Antlaşması’nın yıl dönümünde, stratejik önemi olan Edirne’de toplandı.  Başkan Ercengiz Edirne’nin statejik önemini, Karaağaç bölgesinin Lozan Antlaşması kapsamında savaş tazminatı olarak geri alınmasına vurgu yaparak açıkladı.

-“Lozan Antlaşması 99 yıl önce atılmış çok önemli bir imzadır”

Başkan Ercengiz bu ay ki toplanma programı için Edirne’nin seçilmesine ilişkin, “Bizim il belediye başkanları olarak bir araya geldiğimiz, deneyim paylaştığımız hem de belediye başkanlarımızın kendi illerinde yaptıkları faaliyetleri gördüğümüz iki günlük toplantılarımız oluyor. Bunu normalde 3 ayda bir yapıyorduk ama pandemi şartları işi biraz değiştirdi. En son Ardahan’da kış şartlarında yapmıştık. Bu kez ise Edirne’ye gittik. Edirne’ye gitmemizin de şöyle özel bir nedeni oldu; Biliyorsunuz Lozan Antlaşması Türkiye Cumhuriyetinin tapu senedidir ve bu tapu senedinin içerisinde Karaağaç bölgesinin de Yunanistan topraklarına dahil edildiği bir süreçten tekrar misakı milli sınırlarına alındığı ve bir mahalleyi önemli bir kazanım olarak, sembolik bir kazanım olarak yerinde gördüğümüz, tam da o gün orada olduğumuz bir takım etkinliklere katıldığımız bir hafta sonunu seçtik. Lozan’la ilgili Sunay Akın’ın yaptığı bir gösteriyi de izleme fırsatımız oldu. Gerçekten bilmiyoruz! Biz sadece isimler, semboller üzerinden bir takım şeyleri tartışıyoruz. Oysaki Lozan Antlaşması 99 yıl önce atılmış çok önemli bir imzadır. Arkasından Montrö antlaşması çok önemli bir imzadır. Türkiye’nin bekası, misakı milli sınırlarının kat-i surette çizilmesi ve Türkiye’nin tüm emperyal devletler tarafından artık bir devlet ve cumhuriyet olarak tanınmasının en önemli göstergesidir.” açıklamasında bulundu.

-Belediye Başkanları sosyal belediyeciliği konuştu

Başkan Ercengiz konuşmasının devamında, Edirne programında görüşülen konulara yönelik de bilgilendirmede bulundu. Başkan Ercengiz, “Türkiye’nin her bir yeri farklı güzel. Edirne’ye gittik. Edirne’de belediye başkanımızın da ikinci dönemi. Çok güzel işler yaptığını, belediyecilik faaliyetlerinde hem sosyal belediyeciliğin hem belediyenin olması gereken faaliyetlerini yaptığını gördük. Tabi biz bu arada başka şeyleri de konuşuyoruz.  Belediyelerin sadece alt yapı üst yapıdan ibaret olmadığını, halkın mutluluğunu refahını artırabilecek toplumsal faaliyetleri yönlendirebilecek ve sosyal dokuyu değiştirebilecek. Tabi sosyal dokuyu değiştirmekten kastım şu, kendi geleneklerine sahip çıkan, unutulmuş birçok şeyi de yeniden ayağa kaldırabilen, sosyal dokuyu değiştirerek ilgiyi kendi şehirlerine illerine çekebilen çalışmaların da nasıl olabileceğini tartışıyoruz.” dedi.

-Edirne programı

Burdur Belediyesi’nden edinilen bilgiye göre, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda başkanlar, yatırımlar hakkında görüşmeler yaparak bilgi alışverişinde bulundu. Başkan Gürkan, başkanlara proje sahalarını gezdirerek, yatırımlar hakkında bilgi verdi. Belediye Başkanları daha sonra Sarayiçi Er Meydanı'nda gerçekleştirilen yağlı güreş gösterilerini izledi. Akabinde CHP Edirne İl Başkanlığını ziyaret ederek, İl Başkanı Fevzi Pekcanlı ve ilçe yönetimleriyle birlikte gündem değerlendirmesi yapıldı. Belediye Başkanları son olarak, Atatürk Kültür Merkezi ve Belediye Konservatuarı'nda düzenlenen Sunay Akın'ın "Bağımsızlık Yolunda Lozan" isimli gösterisini izlediler.

Toplantıya, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, Artvin Belediye Başkanı Demirhan Elçin, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir ve Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu katıldı.

Mine KAYA