Flaş Haber Yeni

BATI BURDUR’UN KALKINMASI İÇİN, MAKÜ İLE BUTSO İŞBİRLİĞİ YAPTI

BATI BURDUR’UN KALKINMASI İÇİN, MAKÜ İLE BUTSO İŞBİRLİĞİ YAPTI

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ile Burdur Ticaret ve Sanayi Odası arasında “Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Masası” protokolü imzalandı.

Protokol, bugün (19 Şubat Çarşamba) BUTSO Toplantı Salonu’nda imzalandı. Saat 11.00’da gerçekleştirilen imza töreni, basın mensuplarının da katılımı ile gerçekleşti.

“BATI BURDUR İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM”

Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Masası protokolünün imzası öncesinde konuşan BUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik; “Üniversitemizin kıymetli katkıları ile Burdur’un batısında yer alan ilçelerimizin kalkınmasına yönelik yapacağımız çalışmaların temelini atmak üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz.

Ben konuya geçmeden önce üniversitemiz ile ilgili birkaç cümle söylemek istiyorum.  

 Mehmet Akif Ersoy Üniversitemiz 2006 Yılında Kurulduğundan bugüne kadar yaptığı başarılı çalışmalar ile kısa sürede adından söz ettirmeyi başarmıştır.

2024 Yılında Webometrics (vebu metriks) Dünya Üniversite sıralamasında önceki yıla göre 104 sıra yükselerek önemli bir başarı elde etmiştir.

MAKÜ; genelinde yaklaşık 30 bin üniversite arasında 2545. Sıraya yerleşerek, yüzde 10’luk dilim içinde yer alma başarısını elde etmiş bir üniversitemizdir.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitemiz; Times Higher Education The World University Rankings (Dünya Üniversite Sıralamasında) 2025 Yılı dünya genelinde 1501 ve üzeri bandına girerek önemli bir başarıya imza atmıştır.

Üniversitemiz özellikle Araştırma Kalitesi kategorisinde dikkat çekici başarılar elde etmiştir. Türkiye Genelinde 41. Sırada, dünya genelinde ise ilk 1500 Üniversite arasına girerek 1474.nci sırada yer almıştır.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitemiz; eğitimini, öğretimini uluslararası standartlarda vermektedir.

Bu başarılar ne ilk nede son olacaktır.

Bu başarıların kazanımında başta Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Hüseyin Dalgar başta olmak üzere Üniversitemizin her kademesinde görev alan değerli akademisyenlerimize ve çalışanlarına huzurunuzda teşekkür ediyorum.” dedi.

BURDUR’DA BİLİMSEL YÖNTEMLERLE KALKINMA SAĞLANACAK

Başkan Keyik konuşmasının devamında; “Biraz sonra huzurunuzda imzalayacağımız protokolün amacı, Gölhisar, Çavdır, Altınyayla, Yeşilova, Tefenni, Karamanlı ve Kemer ilçelerimizi içeren Batı Burdur’un dinamiklerini bilimsel yöntemlerle analiz etmek, yerel ekonomiyi güçlendirmek ve ilçelerimizin sürdürülebilir kalkınmasını sağlamak için ortak projeler geliştirmektir.

Bu ortaklık kapsamında:

•İlçelerimizdeki ekonomik ve sosyal kalkınmayı desteklemek için akademik araştırmalar yapılacaktır.

•İş dünyası, çiftçiler, girişimciler, gençler ve kadın kooperatifleri ile doğrudan temas kurularak ihtiyaç analizleri gerçekleştirilecektir.

•Bölgeye yatırım çekmek, üretim kapasitesini artırmak ve istihdamı desteklemek için bilimsel temelli projeler üretilecektir.

•Akademik bilgi birikimi ile sanayi ve ticaret dünyasını bir araya getirerek, Batı Burdur’un ekonomik geleceği için yeni fırsatlar oluşturulacaktır.

Bölgenin kalkınması, yalnızca yatırım çekmekle değil, aynı zamanda güçlü iş birlikleri kurarak, akademik bilgiyle saha deneyimini bir araya getirmekle mümkündür.

Bu çalışmaların sonucunda:

•Batı Burdur ilçelerinde ekonomik kalkınma hızlanacak, yeni iş fırsatları yaratılacaktır.

•Kadın ve genç istihdamını artıracak, projeler geliştirilecektir.

•Bölgenin tarım, sanayi ve turizm sektörlerindeki potansiyeli bilimsel verilerle desteklenerek en iyi şekilde değerlendirilecektir.

•Yerel girişimciler ve yatırımcılar için daha cazip bir eko-sistem oluşturulacaktır.

Üniversiteler ile iş dünyasının ortak çalışması, bölgesel kalkınmada en önemli itici güçlerden biridir. Mehmet Akif Ersoy Üniversitemizin bilimsel ve akademik desteğiyle, Batı Burdur için güçlü ve sürdürülebilir bir kalkınma modeli oluşturacağız.

Bu önemli iş birliğinin ilçelerimize ve bölge halkına hayırlı olmasını diliyor, sürece katkı sağlayan başta Rektörümüz Sayın Prof.Dr. Hüseyin Dalgar olmak üzere Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin değerli akademik kadrosuna teşekkür ediyorum.” dedi.

“ÜNİVERSİTE VE ŞEHİR İŞ BİRLİĞİ İÇİNDE OLMALI”

Protokolün imzası öncesinde konuşan MAKÜ Rektörü Hüseyin Dalgar; “Burdur için uzun zamandır üniversite olarak hayalini kurduğumuz bir birlikte çalışma, bu şehrin kalkınması için bir şeyler yapma noktasında önemli bir iş birliği içerisine girdik. Biz üniversite olarak, Dünya üniversiteler sıralamasında Türkiye’deki üniversiteler içerisinde gerek sahip olduğu akademik alt yapı, gerek olanakları, gerekse akademik başarılarıyla önemli yerler edinmiş ve bu yerini her geçen gün daha iyileştiren bir üniversiteyiz. Çok şükür Burdur’umuzun üniversitesinin uluslararası arenada da tanınırlık ve itibar noktasında da bir sıkıntısı yok ancak biz şehirden kopuk bir kampüs ortamında bu şehrin meselelerinden, bu toplumun, bu ülkenin kaynaklarıyla finanse edilen bir kurum olarak karşılığında bu topluma maksimum düzeyde hizmet etmesi gerektiği anlayışı içerisinde olması gerekiyor.” Sözlerine yer verdi.

BURDUR’DA İSTİHDAM VE YATIRIM ODAKLI PROJELER

Rektör Dalgar konuşmasının devamında; “Biz şehrimizin aktörleriyle görüşürken de üniversitemizin sahip olduğu ciddi bilgi birikimi ve alt yapısından yararlanacak bir bakış açısından yararlanmanın daha sürdürülebilir, daha kalıcı bir kalkınmayı ve gelişimi sağlayabiliriz diye ifade ediyoruz. Bugün Ticaret Odamızda aslında bu anlayışın karşılık bulduğunu görüyoruz. Bundan dolayı gerçekten çok mutluluk duyuyoruz. Daha önce Ticaret Odamızın yine organizasyonu ile sanayicilerimizle toplantı yapmıştık geçtiğimiz yıl. Orada da açıkça ifade ettik, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi bu şehirdeki herkesin ortak değeridir ve özellikle iş dünyamızın Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi üzerinde söz söyleme hakları vardır. Bizden bir şeyler bekleme hakları vardır. Yeter ki bizden talepte bulunsunlar. Biz bugüne kadar bilgimizi, uzmanlığımızı paylaşmak istiyoruz ama karşılık bulamıyoruz diye serzenişte bulunuyorduk ama şimdi geldiğimiz noktada Ticaret Odamız bizden taleplerde bulunuyor. Biz de memnuniyetle geliyoruz. Batı Burdur için imzalayacağımız protokol Burdur’umuzun gelişme potansiyeli çok yüksek olan ama hak ettiği gelişimi sağlayamamış olan bölgesi için hayati bir önem taşıyor. Buralarda bizim meslek yüksekokullarımız var. Buralarda çok nitelikli hocalarımız var. Başta Gölhisar olmak üzere ilçelerimizin birçoğunda akademik personellerimiz var. Bunların her biri alanında uzman, farklı alanlarda Türkiye’nin iyi üniversitelerinde doktora yapmış, uluslararası yayınlar yapan nitelikli insanlar. Bu insanların uzmanlığından bu şehir, bu ilçeler, bu köyler yararlansın istiyoruz. İnanın biz bunu paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bunun için de ortam oluşturmak gerekiyor. Ortam oluşturmak için de Ticaret Odamızın bu yaklaşımı çok kıymetli. Batı Burdur’un ekonomik ve sosyal kalkınmasına yönelik ticaret odamız bünyesinde bir masa oluşturulması ve bizim de buna akademik destek verecek olmamız, gerçekten çok önemli bir başlangıç diye düşünüyorum. Ticaret Odamızın genel koordinasyonunda biz sadece Batı Burdur’daki hocalarımızla değil üniversitemizde istihdam ettiğimiz yaklaşık bin 150 akademisyenimizle bu çalışmalara katkı vereceğiz. Sadece akademisyenlerimizle değil aynı zamanda bizzat ben kendim başta olmak üzere bütün kurumsal kapasitemizle bu çalışmalara katkı vereceğiz.” ifadelerine yer verdi.

MİNE KAYA