BAŞKAN ERCENGİZ, “İTİRAZIMIZI YAPTIK SONUCUNU BEKLEYECEĞİZ”
Burdur Belediyesi, sıfır atık projesi kapsamında 2014 yılında bir firmaya verilen işin sözleşmesinin tek taraflı fes edilmesi nedeniyle firma tarafından dava edildi. Burdur Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre; firmanın sözleşmesi, sözleşmenin gereklerini yerine getirmediği gerekçesiyle tek taraflı olarak fes edildi. Açılan dava neticesinde yerel mahkeme ise, firmanın yaptığı yatırım sebebiyle mağduriyet yaşadığını ve bu nedenle haklı olduğuna hükmetti. Firmanın, sözleşmenin gereklerini yerine getirmediğinin mahkeme tarafından çok kayda almadığını düşünen Burdur Belediyesi de bir üst mahkemeye başvuruda bulundu.
BELEDİYE MECLİSİNDE GÖRÜŞÜLDÜ
Burdur Belediye Meclisi’nde ilk gündem maddesi olarak görüşülen; “Ankara 29. İcra Dairesince, 2021/8495 dosya numarasıyla Kurumumuza icra takibi başlatıldığından üst mahkemeye istinaf başvurusu yapılmış olup, söz konusu icra takibi için 3.542.696,21 TL’lik teminat mektubu alınması için Belediye Başkanı Ecz. Ali Orkun Ercengiz’e yetki verilmesi hususunun görüşülmesi” maddesi oy çokluğuyla kabul edildi.
“BEDEL KARŞILIĞI DEĞİL, TOPLUM YARARINA”
Başkan Ercengiz, yaşanan dava sürecine ilişkin Belediye Meclisi’nde yaptığı açıklamada; “2014 yılında herhangi bir bedel karşılığı değil toplum yararına sıfır atık projesi kapsamı içerisinde sadece sepet ve konteyner koymak karşılığında belediyeden bu iş bir firmaya verilmiş. Firma görevini yetersiz yaptığı ve defalarca ikaz edildiği, vatandaştan gelen şikayetler göz önüne alınarak sözleşmesinin fes edileceği kendisine beyan edilmiş, bildirilmiş. Şirket buna imtina etmiş ve bu görevi düzgün yapmayınca sözleşmesi tek taraflı fes edilmiş. Sözleşme fes edildikten sonra başka bir firma davet edilmiş ya da firmalar davet edilmiş. Diğer firma göreve başladıktan bir yıl sonra Sayıştay müfettişleri ya da denetmenleri Burdur’a geldiğinde bu işin ihaleli işler kapsamında olmadığını ancak ihaleyle verilmesi halinde hem kamuya fayda sağlayacağını hem de herhangi bir şüpheye mahal vermeyeceği ifade edilmiş birinci yılın sonunda diğer firmayla ihaleye çıkılmış. Firma gelmiş ihaleye katılmış, taahhütlerini yerine getirmek üzere ihaleyi almış ve firma tarafından da bu iş yürütülmüş.
“HAKKIMIZDA DAVA AÇMIŞ”
Diğer firma zahiri ve bir takım gerekçelerle buraya yatırım yaptığını, geri dönüşüm tesisini kurduğunu ve bu tesisin maliyetini de Burdur’da yapacağı işlerin karşılığından karşılayabileceğini ifade ederek hakkımızda dava açmış. Aslında biraz burada tabi bizim anlayamadığımız konu şu, bizim karşılığında para alıp vermediğimiz bir iş. Toplum yararına yapılan bir iş. Toplumun memnun olmadığı ve bizim defalarca ihtarda bulunarak işini düzgün yapması için arkadaşlarımız tarafından, ilgili müdürlük tarafından uyarıların yapıldığı, fotoğraflarla belgelendiği ve tebligatlarının yapıldığı ve firma görevini yerine getirememiş, tabi yerel mahkeme buradaki bilirkişinin raporuna dayanarak burada yapılan yatırımın karşılığında böyle bir karara hükmetmiş.
“ÜST MAHKEMEYE İTİRAZ ETTİK”
Biz bunun böyle olmadığını düşünüyoruz ve bir üst mahkemeye de itiraz ettik. Büyük bir ihtimalle de bunu kazanacağımızı düşünüyoruz çünkü ortada bizim mağdur ettiğimiz ya da bizim tarafımızdan yani taahhüt ettirilerek borçlandırılmış bir firma yok. Ya da bize bir rakam verip iç edilmiş bir para da yok. Toplum yararına yapılan bir iş içerisinde firmanın yani bütün bu yatırımı bizim adımıza mı yaptı yoksa yatırımın bir miktarının kim için olduğu ne için olduğu da biraz göreceli bir kavram. İtirazımızı yaptık sonucunu bekleyeceğiz.” Bilgisi verdi.
Mine KAYA