Flaş Haber Yeni

BAŞKAN ERCENGİZ: “GÖL BİZE MİRAS DEĞİL, BENCE EMANET”

BAŞKAN ERCENGİZ: “GÖL BİZE MİRAS DEĞİL, BENCE EMANET”

TÜBİTAK desteği ‘Göller Yöresi’nin Yakarışı-2 Projesi’ kapsamında değişik illerden ilimize gelen öğretmenler ile Burdur Belediyesi İstasyon Park’ta bir araya gelen Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, her geçen gün suyu çekilen Burdur, Salda ve Eğirdir Göllerine dikkat çekti.

“Göl bize miras değil, bence emanet” sözlerinin altını çizen Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz: “2014 yılında seçimi kazandıktan sonra ilk yaptığımız eylem, ‘Burdur Gölü’nü kurtarma eylem planı idi. Biz Burdur Gölü’nün Bilim İnsanlarının bize yazdığı makalelerde bizlere yaptığı açıklamalarda hep şunu gördük. 2050 yılında Burdur Gölü, şu anki halinin bile yarısından küçük noktaya gelecek. Şimdi neden sonuç ilişkisine baktığımızda milyonlarca burada bulunan bu göl, bugün eğer kuruma tehdidi altında ise burada bir hata var. Bu hatanın nedeninin ne olduğunu bulmak, bu hatadan dönmek yada; ‘Hatanın neresinden dönebilirsek kardır’ mantığı ile müdahale etmemiz gereken bir noktaya geldik.  Değerli öğretmenlerim aslında bu bir eğitim sorunu. Biz insan oğlu sadece Dünya’nın bütün varlıklarını kendimizi için yaratıldığını inanarak yaşayan bir organizmayız.  Hal böyle olunca sonuç Dünya yüzünde insanın dışında ne var ise özellikle son 100-150 yıllık zaman dilimi içerisinde maalesef inanılmaz şekilde tahrip ediliyor. Burdur Gölü’nün 1971 yükseltisine baktığımızda 859 kotlarında iken şu anda 839 kotuna geldi. Yani Burdur Gölü’nün düşeyde 20 metrelik bir kaybı var. Bu şu anlama geliyor. Yüzeyinde yüzde 45’ini, hacim olarak ta yüzde 40’ını kaybettiği anlamına geliyor. Burdur Gölü aslında son 30-40 yıl içerisinde hacminin yarısını kaybetti. Nedeni belli. Biz insan oğlunun vahşi tarım yapması, biz insan oğlunun su kaynaklarının kötü kullanması, biz insanoğlunun hayvancılık modellemesinde doğru coğrafyada doğru hayvancılık modellemesini yapmaması, bir çok madencilik sektöründe yapılan eylemler olarak sıralanabilir. Eğirdir Gölü’nde de son 5 yıl içerisinde inanılmaz bir çekilme var. Eğirdir Gölü, Burdur Gölü’ne göre daha ‘sığ’ bir göl olduğu için, bundan sonra o çekilmeyi daha hızlı göreceksiniz. Çünkü hem içme suyunda, hem de tarımsal amaçlı sulama suyunda kullanılmaya başladıktan sonra, Eğirdir Gölü,  inanılmaz bir hacim kaybına uğramaya başladı. Tabii bunlar planlama hataları, doğru planlama ile doğru alanda doğru tarım ve hayvancılığın yapılması gerektiğini her fırsatta söylüyoruz. Göl bize miras değil, bence emanet. Böyle bakmak lazım.” dedi.

BURDUR GÖLÜNÜN EN BÜYÜK KAYNAĞI: “ATIK SU ARITMASI”

Suyu her geçen çekilen Burdur Gölü’nün en büyük su kaynağının, ‘Burdur Belediyesi Atık Su Tesisleri’ olduğunun altını çizen Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz: “Şu anda Türkiye’nin en modern tesislerinden bir tanesini yaptık. Aynı zamanda kendi enerjisini kendi üreten bir tesis. Yani biz doğa ile barışık yaşamaya çalışıyoruz. Bu diğer gölleri de ilgilendiren bir konu olduğu için herkes elini taşın altına koyacak.” sözlerine yer verdi.

“SALDA GÖLÜ’NDE DE ÇEKİLME VAR”

“ÇÖLLER YÖRESİ OLMA YOLUNDA ÇOK HIZLI ADIMLARIMIZI BÜYÜTMEYE BAŞLADIK.”

Doğa harikası Salda Gölü’nde de çekilme olduğunu sözlerine ekleyen Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz: “Bu yıl Salda Gölü’nde de çekilmeyi hissetmeye başladık. Çünkü iklim değişmeye başladı. Artık küresel iklim krizi en çok bizim havzamızı da yoruyor. Yani biz çocukluğumuzda 15-20 derece sıcaklığını hissederdik, şimdi artık kapı pençeyi kapatmayı kapatıp klima çalıştırıyoruz. Bundan 20 sene önce klima diye bir şey bilmiyorduk. Artık küresel ısınma daha da hızlanacak. Eğer önlem alınamaz ise işimiz gerçekten zor. Buradan kimin gücü nereye yetiyor ise tüm yetkililere çağrımızı bir kere yenileyelim. Bu çağrımızı biz 10 yıl önce de yaptık. Göller Yöresi mi? Çöller Yöresi mi? diye. Bu konuya dikkat çekmek için bir pul bastırmıştım. Evet hızla çölleşiyoruz. Çöller Yöresi olma yolunda çok hızlı adımlarımızı büyütmeye başladık.” diye konuştu.

Başkan Ercengiz, TÜBİTAK desteği ‘Göller Yöresi’nin Yakarışı-2 Projesi’ dahilinde değişik illerden ilimize gelen öğretmenlere hitap eden Başkan Ercengiz konuşmasını; “Umarım dediğim gibi yetkililer sorumlular burada kim var ise, özellikle siz gönüllülerin katkısı ile bu iş daha da büyüyecek. Umarız çözeriz.” sözleri ile tamamladı. 

HATIRLATMA-

GÖLLER YÖRESİNİN YAKARIŞI-2 TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Projesi

Amacı: “Proje ile günden güne kuruyan ve yok olmakla karşı karşıya kalan göller yöresindeki göller ve sulak alanlardaki kuraklığa ve sonuçlarına dikkat çekmek için projede hem teorik hem de uygulamalı olarak gerçekleştirilecek olan etkinliklerle ekolojik yıkıma dikkat çekilerek, hayatın her alanında vazgeçilmez bir kaynak olan suyun öneminin, katılımcıların çevreye farkındalıklarının ve duyarlılıklarının artırılması amaçlanmıştır.  Bu amaçla etkinliklerin doğanın içinde, yerinde öğrenme ilkelerine uygun olarak alanında uzman eğitmenler tarafından gerçekleştirilmesi planlanmıştır. Göller Yöresindeki kuraklığın su ve su ürünlerine olan etkileri, göllerin oluşumları, çevreye etkileri, tarım, turizm gibi ekonomik alanlara etkileri, kirlilik ve sebepleri gibi birçok konu ele alınarak katılımcıların farkındalıklarının artırılması önemli görülmektedir. 2022 yılında birincisi düzenlenen projenin ikincisi de TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulunmuştur.

‘Göller Yöresinin Yakarışı-2’ adlı proje TÜBİTAK 4004 programı için hazırlanmış olup, yürütücülüğünü Isparta Şehit Polis Mehmet Karacatilki Bilim ve Sanat Merkezi Sosyal Bilgiler Öğretmeni Zuhal Kondu, uzmanlığını ISUBÜ Avcılık ve Yaban Hayatı Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Koca, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Yeşilova İsmail Akın Turizm Meslek Yüksekokulu Seyahat-Turizm ve Eğlence Hizmetleri Bölümü Öğretim Görevlisi Uğur Tozkoparan ve Isparta Şehit Polis Mehmet Karacatilki Bilim ve Sanat Merkezi Türkçe Öğretmeni İzlem Çakmak’ın yapacağı projenin 16-22 Ağustos 2024 tarihleri arasında Isparta ve Burdur’da gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.”

HALİL İBRAHİM KARA