Flaş Haber Yeni

Başkan Ercengiz, basın mensuplarıyla bir araya geldi

Başkan Ercengiz, basın mensuplarıyla bir araya geldi

-Başkan Ercengiz, “Nasıl bu ülkede tarım, hayvancılık, üretim kıymetliyse bence basının ayakta kalması da bir o kadar kıymetli.” dedi.

Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, 24 Temmuz Basın Bayramı dolayısıyla gazetecilerle bir araya geldi. Burdur Belediyesi tarafından Susamlık Tesislerinde organize edilen kahvaltı programında gündem, basında sansürün kaldırılışı ve basın özgürlüğü hususları oldu. Basında sansürün kaldırılışının 114. yılında sansür ve basın özgürlüğü konularını istişare edildi. 24 Temmuz Basın Bayramı programı kapsamında konuşma yapan Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, “Doğru haberi, doğru noktadan, doğru haliyle alamadığımız sürece dünyadan habersiz yaşamaya mahkum oluruz.” vurgusu yaptı.

-“Bu süreçten mutlaka çıkılmalı”

Başkan Ercengiz, “24 Temmuz Türk basını açısından önemli bir gün, basında sansürün kaldırılması için verilen mücadelenin 114 yıl önce başlangıcını temsil eden bir gün. Henüz Cumhuriyet bile kurulmamışken basın; demokratikleşme adına, sesini yükseltebilme adına 20. yüzyılın başında hak mücadelesine başlamıştır. Tabi 21. yüzyıla geldiğimizde bu hak mücadelesini ne kadar ve ne şekilde örgütlü yapabiliyor bu tartışma konusudur. Basında sansür artık farklı bir boyuta gelmiş, ekonomik kaygılar basını kendiliğinden susturmuştur. Basın artık şöyle bir noktaya getirilmiş, yandaş veya karşıt olarak adlandırılmıştır. Oysaki demokrasilerde basın 4. güçtür. Basın demokrasinin en önemli ayaklarından bir tanesidir. Yurttaşın haber alma hakkı vatandaşın sesini duyurabilme yöntemidir. Bizler her zaman yerelden başlamak üzere doğru yazan kalemini satmayan kaleminin arkasında duran ve en önemlisi yurttaşın haber alma hakkını yurttaşa sağlayan basının yanında olmaya gayret ettik. Bunun için çaba sarf ettik. Ancak günümüz Türkiye’si öyle bir noktaya geldi ki, bir olaya neresinden bakıldığı ve nasıl anlatıldığı maalesef artık yandaş mı karşıt mı diye adlandırılmasıyla vatandaşın da basına güveninin azalmasına neden oldu. Bu süreçten mutlaka çıkılmalı.” açıklamasında bulundu.

-“Basının her koşulda desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum”

Başkan Ercengiz konuşmasının devamında, “Tabi basın başka bir yere de evrildi bu arada. İnternetin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızlanması ve internet üzerinden haberleşmenin daha kolay ve daha etkileyici bir yöntem olmasını fark eden girişimci basın bu yöntemi de çok hızlı hayatına geçirdi. Olması gereken bir şey mi? Evet. Belki görsel basın, yazılı basın, medya çok kıymetli ama artık o kadar hızlı gündemi değişen bir ülkede yaşıyoruz ki bugün ilgilendiğimiz bir haber, bugün haber aldığımız bir olay yarına o kadar eskimiş bir vaziyette yazılı basında karşımızda görüyoruz ki acaba bu geçen haftanın haberi miydi diye bir kez daha düşünmek durumunda kalıyoruz. Ben basın mensuplarının ne zor şartlarda görev yaptığının farkındayım. Ayaküstü de olsa zaman zaman işin ekonomik tarafını sizlerle görüşüyorum. Bu konuda da kısmen fikir sahibiyim. Basının her koşulda desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Nasıl bu ülkede tarım hayvancılık üretim kıymetliyse bence basının ayakta kalması da bir o kadar kıymetli. Çünkü biz doğru haberi, doğru noktadan, doğru haliyle alamadığımız sürece dünyadan habersiz yaşamaya mahkum oluruz. Bunu da bir yurttaş olarak bir belediye başkanı olarak asla istemem, asla da kabul etmem. Bu anlamda da basın emekçilerinin verdiği mücadelenin sonuna kadar yanında olduğumu ifade etmek isterim. Tüm basın emekçilerimizin basın bayramını bir kez daha kutluyorum. “ dedi.

“Bugünkü sansür şekil değiştirdi”

24 Temmuz Basın Bayramı programında Burdur Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kürşat Tuncel de konuşma yaptı. Basında sansürün artık 114 yıl öncekinden çok daha farklı olduğunu vurgulayan Başkan Tuncel, “Biliyorsunuz 24 Temmuz 1908 basında sansürün kaldırılışı basın camiamızda, basın tarihimizde özel günlerden, sembolik önemi değeri olan günlerden birisi. Sansür tabi ki bugünkü itibarıyla bundan 114 yıl önce anladığımız şekliyle olmasa da bugünkü sansür şekil değiştirdi, metot, yöntem değiştirdi. Ekonomik yaptırımlarla basın kuruluşlarını dizginlemek yok etmek artık çok daha kolay. 24 Temmuz’u günümüzde ‘Basın Bayramı’ olarak adlandırsak da son zamanlarda söylem değişikliğine gittik. 24 Temmuz artık ‘Mücadele Günü, Dayanışma Günü’ olarak kabul ediliyor. Çünkü basın sektöründe başta yazılı basın olmak üzere Türk basınında, Anadolu basınında, yerel basında çok ciddi problemlerle karşı karşıyayız. En başta ekonomik sıkıntılar. Biz 24 Temmuz etkinliklerini bu noktada şöyle önemsiyoruz; dertlerimizi, sorunlarımızı dile getirmek için bir fırsata, bir platforma dönüşüyor. Bu noktada Burdur Belediyesi ve Başkan Ercengiz’e de bir kez daha teşekkür ediyorum. 24 Temmuzlarda, 10 Ocaklarda bizi ağırlayarak hem bir araya gelmemize vesile oluyor, aynı zamanda sorunlarımızı dile getirmemize de neden oluyor. Burdur Belediyesi, Burdur Gazeteciler Cemiyetiyle yaklaşık 6,7 senedir başkanım göreve geldiğinden bu yana çok olumlu iş birliklerimiz var. Birlikte geliştirdiğimiz projeler, etkinlikler var. Burdur Belediyesi’nin yerel basına, ilimizdeki gazeteci arkadaşlara sahip çıktığını da biliyoruz. Bu vesileyle bir kez daha teşekkür ediyoruz. “ dedi.

Mine KAYA