Flaş Haber Yeni

Balık Pazarı’nda hareketlilik var

Balık Pazarı’nda hareketlilik var

Balıkçı Esnafı Hakan Açar, balığın bağışıklık kazandırdığı için halkın balık pazarına rağbet ettiğini söyledi


Burdur Açık Pazar Yeri’nde hizmet veren Balık Pazarı’nda pandemi sürecinde de hareketlilik yaşanıyor. Balık sezonunun açılması ile günlük olarak getirilen deniz ürünlerine Burdur halkının yoğun ilgi gösterdiği görüldü.  Ekonomik fiyatlarla satışa sunulan balığın bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve koruduğu için halkın rağbet gösterdiği bildirildi. Alıcı ve satışının memnun olduğu pazarda kilosu  Kopez 25 TL- 30 TL arası, Çipura 40 TL – 45 TL arası, Kaya Levreği 60 TL, Zargana 30 TL, 40 TL 50 TL arası, Çinekop 60 TL-70 TL arası, Karadeniz Somonu 40 TL, Hamsi -Sardalye 25 TL’den satılıyor.
Burdur İç Su Ürünleri Yetiştiriciler Birliği Başkanı Hakan Açar, “Balığın bağışıklık sistemini koruduğu için balık pazarına rağbet edip, alış veriş yaptığı doğrudur. Biz balıkçı esnafları olarak ta halkımızı en iyi hizmeti vermeye özen gösteriyoruz. Onların sağlıklı kalmaları elbette bizleri de mutlu kılacaktır. Temennimiz odur ki, tüm dünya ülkelerini etkisi altına alan Yeni Tip Korona Virüs (Covid-19) hastalığından halkımız bir an önce kurtulur, sağlığına kavuşur.  Çeşitli sağlık kuruluşlarında Covid-19 tedavisi gören tüm hastalarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletir, yüce Allah’tan bir an önce sağlıklarına kavuşmalarını dilerim” dedi.

BALIĞIN SAĞLIĞA FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR
Uzmanlara göre balığın sağlığa olan faydaları saymakla bitmiyor. Yaptığımız araştırmalara göre balık, bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve koruyor. Omega 3 deposu olan balık aynı zamanda zekâ gelişimini fayda sağlıyor. Kalp sağlığını da koruyan balık, hücreleri onarıyor, depresyondan koruyor, Alzheimer riskini düşürüyor.

İŞTE BAŞLICA FAYDALARI
1. BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ KORUYOR, GÜÇLENDİRİYOR
Özellikle mevsiminde tüketilen balık, içerdiği yağ asitleri sayesinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için son derece gerekli olan bir besindir. Balığın gribe ve enfeksiyonlara karşı vücudu koruduğu, yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Özellikle sezonunda balık, haftada 2 kez düzenli olarak tüketilmelidir.
2. OMEGA3 DEPOSU
Balıkta, diğer hayvansal kaynaklı besinlerin aksine doymuş yağ yerine, doymamış yağ asitleri denilen omega3 yağ asitleri bulunur. Omega3, vücudun üretmediği ve en fazla balıkta bulunan son derece faydalı bir yağdır. Özellikle soğuk su balıklarından somon, uskumru, sardalye ve ton balığı omega3'ten oldukça zengindir. Omega-3; kalp ve damar sağlığını koruyucu özelliğinin yanı sıra gözde sarı nokta hastalığı riskini azaltır, kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur.
3. ZEKA GELİŞİMİNE FAYDA SAĞLIYOR
Balık, iyottan zengin bir besin kaynağı olup zeka gelişiminde önemli rol oynar. Balık yiyen çocukların zeka puanlarında artış meydana geldiği ve öğrenme kabiliyetlerinin arttığı görülür. Özellikle gebeliğin ilk üç ayında düzenli balık tüketen annelerin bebeklerinde öğrenme, algılama ve bebeklik döneminde kavrama, tutma gibi el fonksiyonlarının güçlü olduğu saptanmıştır. Bebek ve çocuklarda zeka gelişimini destekleyen balığın bileşimindeki DHA, görme ve nörolojik gelişimin sağlıklı bir biçimde gelişmesinde son derece etkin rol oynar.
4. KALP SAĞLIĞINI KORUYOR
Balık tam bir kalp dostudur. Balığın içerisindeki omega3 yağ asitleri kötü kolesterolü (LDL) düşürürken iyi kolesterolü (HDL) artırır. Kandaki trigliserid yani serbest yağların düşürülmesini sağlar. Tansiyonu düşürerek kalp yetmezliğinden ve inme riskinden korur, kanın pıhtılaşmasını önleyerek akışkanlığını artırır.
5. KEMİKLERİ GÜÇLENDİRİYOR
Balık, kemikleri de güçlendirir. Özellikle de kılçığı ile yenilebilen küçük balıklar kalsiyumdan zengin olduğundan, kemiklerin güçlenmesini sağlar. Bu özelliği ile kemik erimesi sorunu yaşayanlar, menopoz dönemindeki kadınlar ve yaşlılar bol bol balık tüketmeleri önerilmektedir.
6. HÜCRELERİ ONARIYOR
Proteinler vücut için çok önemli besin kaynağıdır. Balığın da aralarında yer aldığı bazı besinler kaliteli protein yağlarını oluşturur. Protein, hücrelerin onarılması ve yeni dokuların yapımı için önemli göreve sahiptir. Bu yüzden protein bakımından zengin olan balık mutlaka tüketilmelidir.
7. DEPRESYONDAN KORUYOR
Yoğun iş temposu ve günlük yaşamın hareketliliğinde, sorunlar bazen üst üste gelebilir. Özellikle kişilik itibariyle yatkın olan bireylerde stres yerini depresyona bırakabilir. Yapılan çalışmalar, özellikle somon, uskumru ve ton balığı gibi yüksek oranda Omega3 yağ asitlerini barındıran balıkların depresyona karşı büyük fayda sağladığını ortaya koymaktadır.
8. DİYABET RİSKİNİ AZALTIYOR
Omega-3 gençlerde diyabet riskini önemli ölçüde azaltır. İnsülinin işlevini artırıp, Tip 2 diyabete karşı koruma sağlar. Bu nedenle diyabet hastalarının ve diyabet riski taşıyanların bol bol balık tüketmesi faydalı olacaktır.
9. ALZHEİMER RİSKİNİ DÜŞÜRÜYOR
İnsan ömrünün uzamasıyla birlikte çağın hastalığı olarak gittikçe daha sık görülen Alzheimer’a karşı haftada 2 kez balık tüketmek büyük önem taşır. Balık yağının ve Omega3 yağ asidinin faydalarından biri de Alzheimer riskini düşürmesidir. Alzheimer'ın yol açtığı hafıza kaybını önlemede güçlü bir silah olan balık, özellikle de buğulama ya da ızgara olarak tüketilmelidir.
10. EKLEM AĞRILARINA FAYDALIDIR
Omega3 yağ asitleri dokuların hasar görmesine neden olan mekanizmaların geri dönüşümünü sağlayarak anti-inflamatuar etki gösteren en güçlü besin bileşenlerinden biridir. Özellikle romatoid artrit hastalarında görülen eklem romatizmasının azaltılması ve mevcut ağrıların giderilmesinde balık tüketiminin önemli faydaları bulunur.

Halil İbrahim KARA