BAİB, EN FAZLA İHRACAT YAPAN BURDUR FİRMALARINI ÖDÜLLENDİRDİ
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) ‘Bölgesel üye buluşmaları’ ve ‘Burdur’da en fazla ihracat yapan firmalara ödül takdimi’ programı düzenledi. MAKÜ Lavanta Tepesi Otel'de 7 Aralık 2022 Çarşamba günü saat 19.00’da gerçekleşen programda; 2021 yılında en fazla ihracat yapan
- Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri Sektörü Bölge Birincisi Demir Maden Çim. Haz. Bet. İnş. Nak. San. Tic. A.Ş.
- Savunma ve Havacılık Sanayii Sektörü Bölge Birincisi Kofs Silah San. Tic. Ltd. Şti.
- Savunma ve Havacılık Sanayii Sektörü Bölge İkincisi Yıldız Silah San. Tic. Ltd. Şti.
- Makine ve Aksamları Sektörü Bölge Üçüncüsü Kayhan Ertuğrul Tarım San. Tic. A.Ş.
- Maden ve Metaller Sektörü Bölge Beşincisi Sekamar Mer. Mad. İnş. Malz. Nak. Taah. İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti.
- Maden ve Metaller Sektörü Bölge Yedincisi Bekamer Mermer Mad. Müş. Müh. İnş. Dış. Tic. A.Ş.
- Maden ve Metaller Sektörü Bölge Dokuzuncusu Lamos Madencilik San. Tic. Ltd. Şti.
yöneticilerine ödülleri Burdur Vali Arslantaş tarafından ödülleri takdim edildi.
Burdur Valisi Ali Arslantaş, Cumhuriyet Başsavcısı Osman Kara, Adalet Komisyonu Başkanı Musa Talih, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, Bucak Kaymakamı Erol Tanrıkulu, İl Jandarma Komutanı J. Albay Mustafa Güder, İl Emniyet Müdürü Ümit Bitirik, İl Genel Meclisi Başkanı Murat Akbıyık, 58. Piyade Eğitim Alay Komutanı P. Komd. Albay Yavuz Çankaya, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ömer Çeliker, BUTSO Başkan Yardımcısı Hasan Ali Daldal, Ak Parti Burdur İl Başkanı Volkan Mengi, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşları başkan ve temsilcileri katıldığı program, Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve şehitlerimiz için 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması i ile başladı, BAİB Yönetim Kurulu Başkanı Çavuşoğlu tarafından Vali Arslantaş’a günün anısına plaket takdimi sonrası gala yemeği ile son buldu. Programda Burdur Valisi Ali Arslantaş, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu birer konuşmada bulundular.
BURDUR VALİSİ ALİ ARSLANTAŞ: “27 SEKTÖRDE 10 BİN 650 ÜYE SAYISINA ULAŞAN BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ 3 BİN AKTİF İHRACAT GERÇEKLEŞTİREN ÜYE SAYISIYLA BÖLGEMİZİN YÜZ AKI TEŞEKKÜLLERİNDEN BİRİDİR.”
Vali Arslantaş programda yaptığı konuşmada; "Lügatta “Kazanç elde etmek için yapılan mal ve ürün alım satımı, alışveriş” olarak geçse de yalnız ticaret erbabının bildiği tek kelimelik başka ve esaslı bir ticaret tanımı vardır. O büyülü sözcük itibardır. Eskiyi bilenlerin hatırlayacağı üzere arka yüzünde “Hamili kart yakınımdır” yazılı imzalı kartlar vardı. Mezkûr kartla, kart sahibinin sevk ettiği mercie vardığınızda, ihtiyacınıza göre canı gönülden muavenet edilirdi. Bankaya yahut bir sermaye sahibinin yanına gittiyseniz ihtiyaç duyduğunuz mevduatı temin noktasında sıkıntı çıkmaz, kavi bentler bir adımda aşılır, açılmaz kapılar bir anda açılırdı. Bunca kolaylığın sebebi kartın üç kuruşluk maddi değeri değil sevk edenin itibarının ortaya konulmasıydı. Warren Buffeltt “İtibarı oturtmak için 20 yıl, yıkmak için 5 dakika yeterlidir.” der. Şirket bağlamında düşünürsek yıllar yılı ilmek ilmek işlenen itibarın neticesi markalaşmadır. Kapital güç ne denli yüksek olursa olsun markalaşamamış şirketlerin hizmet verdikleri sektörde başarılı olma ihtimalleri yoktur. Mesele bir de küresel ölçekte ticaret yapmak olunca markalaşmanın önemi kat be kat artmaktadır. Tereciye tere satmak kabilinden olmamasını umut ederek beş buçuk milyon nüfuslu Finlandiya’nın dünya çapında markalaşan firma sayısını sizlere hatırlatmak isterim. Heraklitos “Aynı nehirde iki kez yıkanılmaz” der. Yaşamın özünde değişim ve yenilenme vardır. Hakeza ticaret ekonominin kalbidir ve ticarette dönüşüme ayak uyduramayan, yeni üretim, istihdam, yatırım ve pazarlama usullerine entegre olamayan ulusların ekonomileri, iktisadi anaforlar içinde yok olmaya mahkumdur.
Bu sebeple ticaret döngüsünün her aşamasında teknoloji ve bilimin olanaklarından faydalanmak için azami gayret göstermek, küresel kapital düzen içinde varoluşumuzu devam ettirebilmenin mühim bir gerekliliğidir. Tonyukuk kitabesinde “Yufka olanın delinmesi kolay imiş, ince olanı kırmak kolay. Yufka kalın olsa delinmesi zor imiş. İnce yoğun olsa kırmak zor imiş.” Der. Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği ve benzeri teşkilatlanmalar atalar sözüne gösterilen ihtimamın nişaneleridir. Tek okun kırılmasının kolay, bir sadak okun kırılmasının güç olduğunu idrak etmiş yiğitlerin bir araya gelmesinden doğan kuvvetle geleceğe daha sağlam adımlarla yürüneceği muhakkaktır.
27 sektörde 10 bin 650 üye sayısına ulaşan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği 3 bin aktif ihracat gerçekleştiren üye sayısıyla bölgemizin yüz akı teşekküllerinden biridir.” dedi.
Vali Arslantaş konuşmasının devamında; “Yaş meyve ve sebze, maden ve metal, ağaç mamülleri ve orman ürünleri, kimyevi maddeler, demir ve demir dışı metalleri, Çin Halk Cumhuriyeti, Almanya, Rusya, Özbekistan, Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelere ihraç başarısı gösteren müteşebbislerimizi canı gönülden kutluyorum. İnşallah sizler kazandıkça ülkemizde kazanacak ve hedeflediğimiz muasır medeniyetler noktasına ulaşmakta en büyük paylardan biri sizlerin olacaktır.” sözlerinin altını çizdi.
BAİB BAŞKANI ÇAVUŞOĞL: “SAYILARIMIZ ARTTIĞI HALDE İHRACATIMIZ AYNI NOKTALARDA DEVAM EDİYOR.”
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu konuşmasında: “Konteynır süreci olsun ürünlerimizin yurt dışına ihracatında çok zorluklar yaşadık. Bunu el birliği ile aştık. 2021 yılında ise ister istemez konteynır krizinin devam ettiğini gördük. Yine el birliği ile ihracatımızı artırabilmek için büyük çaba sarf ettik. Neticesinde de 2021 yılı itibari ile ciddi rakamlara ulaştık. 2022 yılı geldiğin de de olabildiğince yüksek seviyelerde ihracat artışları ile başladığımız fakat dünyada yaşanan ekonomik kriz sonucunda bir azalık maalesef gerçekleşti. Özellikle 2022 yılı son çeyreğinde yani Ağustos ayından sonra ihracatta ciddi bir yavaşlama, kasım ayına geldiğimizde de geçen yılla hemen hemen aynı seviyede ihracat rakamlarına ulaştık. Gerek uzmanların, gerekse bizlerin yaptığı araştırmalar neticesinde maalesef Dünya’da ciddi resesyon beklentisi söz konusu. Özellikle 2023 yılının ilk 6-7 aylık döneminde. Tabi Dünya’da yaşanacak bu daralmada inşallah ülkemiz zaten ciddi bir krizin altından geçti, burada başarılı sonuçlar elde ettik. Fakat Dünya’daki daralmadan ilk önce ve en fazla etkilenecek sektör olarak ihracat sektörü karşımıza çıkıyor. Bununla ilgili de gerek ülkemiz gerekse birliğimiz bir önceki yılda yaşadığımız rakamları tutturtmayı hedefliyoruz. Bu rakamları düşürmemek için büyük çaba sarf ediyoruz. Bir öncesi yıl yaklaşık 2 bin ihracatımızla ihracat gerçekleştirirken, son 1 yılda 700’ün üzerinde 800’e yaklaşan fiili ihracatçı ilave etmiş durumdayız. Buda demek oluyor ki aslında ihracatçı sayımız yüzde 40’ın üzerinde artmış durumda. Fakat buna rağmen, sayılarımız arttığı halde ihracatımız aynı noktalarda devam ediyor.” dedi.
Halil İbrahim Kara