AZİZİYE YAYLA ŞENLİĞİ DOLU DOLU GEÇTİ VALİ DR. ÖKSÜZ’DE ORADAYDI

AZİZİYE YAYLA ŞENLİĞİ DOLU DOLU GEÇTİ VALİ DR. ÖKSÜZ’DE ORADAYDI

Burdur Valisi Dr. Türker Öksüz, Aziziye 21. Kültür Sanat ve Yayla Şenliğine katıldı.

Yörük Kültürünü yaşayan ve yaşatan, folklorumuzu 7’den 70’e nesilden nesile aktaran Aziziyeli hemşehrilerimi gönülden kutladığını belirten Vali Dr. Öksüz, şenliğimizin hayırlı olmasını diledi.



Bu kadim geleneğin düzenlenmesinde katkısı bulunan başta hayırsever iş insanı Yörük İlbeyi Mehmet Cadıl olmak üzere, muhtarımıza, köy halkına, katkı sunan herkese teşekkür etti.

Aziziye Yaylası Elma Çukuru Mevkiinde düzenlenen şenlik saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

Protokol konuşmalarıyla devam şenlikte Vali Dr. Türker Öksüz, Milletvekili Mustafa Oğuz, iş insanı Mehmet Cadıl ve Aziziye Köyü Muhtarı Ali Kozak tarafından konuşma yapıldı.



Poşu bağlama töreni sonrası mahalli sanatçıların konseri ile şenliğe katılanlar gün boyunca eğlendi.

Vali Dr. Öksüz yaptığı konuşmada, "Teke Yöresinin Kültür Başkenti Burdur’umuzun, Yörük Kültürünü yaşayan ve yaşatan çok kıymetli Aziziyeli hemşehrilerimiz ve bu güzel şenliğe uzaktan - yakından katılım sağlayan Burdurlu hemşehrilerim, değerli konuklar, hepinizi sevgi ve muhabbetle selamlıyorum.
Yörük Kültürümüzü, folklorumuzu nesilden nesile aktaran 7’den 70’e tüm Aziziyelileri bu vesileyle gönülden kutluyor, şenliğimizin hayırlı olması temennisiyle hepinize iyi eğlenceler diliyorum.



Adını Osmanlı Padişahı Abdülaziz’in verdiği Aziziye hakkındaki yazılı kaynaklar, 1840’lı yıllara kadar uzanmaktadır. Köyün ilk sakinleri olan Sarı Keçili Yörükleri, nüfusları çoğalıp obaya sığmaz olunca -yiğit namıyla bilinir sözü fehvasınca köylerinin bir ismi olsun isterler. Yerleştikleri alanın etrafının garamık çalılarıyla çevrili olması sebebiyle, köylerine “Çevrim Garamık” demeyi münasip görürler.

Ne var ki devlet kayıtlarında bu isimde bir köy yoktur. Resmi işlerin görülmesi için mühür, mühür içinse padişah tasdiki gerekmektedir. Köyün ileri gelenleri bu işe bir çare düşünür ve aralarından seçtikleri birkaç kişiyi ahvali arz etmesi için İstanbul’a gönderirler. Huzura kabul edilen heyetin meramını dinleyen padişah, talebi uygun görüp köye mühür ihsan eder.

Aziziyeliler, kendilerine bahşedilen bu nimete teşekkür kabilinden adlarının “Aziziye” olmasını isterler. Çam kokulu ağaç oluklarından akan soğuk sularıyla meşhur Aziziye, sırf bu sebeple Çamoluk adıyla da anılmaktadır.



Türk kültürünün kadim unsurlarından olan toylar, hısım akrabanın buluştuğu, küslerin barıştığı, yiğitlerin yarıştığı, günün geceye karıştığı şenliklerdir. Toplumsal birlikteliğin temel yapı taşlarından olan toylar sayesinde, bireylerin topluma aidiyet duygusunun güçlendirilmesi, ortak müştereklerin oluşması ve korunması amaçlanmıştır.

Dede Korkut Hikayelerinden, Oğuzlardan beri toyların çeşitli sebeplerle düzenlendiği anlaşılmaktadır. Birbirinden farklı nitelikteki toyların düzenlenme sebepleri arasında, boyların birliğini ve dirliğini canlı tutmak amaçlanmıştır.



Bugün bu şenlikler de birliğimizin, dirliğimizin, kardeşliğimizin en önemli göstergesi olmaya devam etmektedir. Bu birlikteliği ortaya koyan, kadim kültürümüzü nesilden nesile yaşatan siz Değerli Aziziye halkını bu vesileyle bir kez daha tebrik ediyorum.

Bizim için Aziziyenin yeri her zaman ayrıdır. Okuduğu Çanakkale şiiriyle Havana teyzemizin, keçi kılından çorap ören Hasan Amcamızın, Valilik olarak kurumlarımız olarak bir etkinlik yaptığımızda davetimize icabet eden koşup gelen Aziziyeli hemşehrilerimizin, muhtarımızın yeri bizde her zaman ayrıdır.



Asırlardır bu yaylalarda yörükler yaşamaktadır. Yörükler merttir, çalışkandır, misafirperverdir, vatanın milletine bayrağına bağlıdır. Yörük Kültürünü yaşayan ve yaştan siz değerli Aziziye halkı, bu yaylalarda dumanı tüttürmeye devam ettiğiniz sürece, bilin ki bizler her zaman geleceğe umutla bakmaya devam edeceğiz.

Bu duygularla 21’incisi düzenlenen Aziziye Köyü Kültür Sanat ve Yayla Şenliğini’nin bu kadim geleneğin düzenlenmesinde katkısı bulunan, kıymetli iş insanımız Yörük İlbeyi Mehmet Cadıl’a, muhtarımıza, köy halkına, katılım gösteren herkese teşekkür ediyorum.

   

Bu şenlikler, Yörük kültürümüzün yaşatılmasına ve birlik beraberliğimizin perçinlenmesine vesile olmaya devam edecektir" dedi.

Şenliğe başta Vali Dr. Türker Öksüz, Milletvekili Prof. Dr. Adem Korkmaz, Milletvekili İzzet Akbulut, Milletvekili Mustafa Oğuz, Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, MAKÜ Rektörü Prof. Adem Korkmaz, Vali Yardımcısı Ahmet Mailoğlu, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Mustafa Güder, İl Emniyet Müdürü Ümit Bitirik, İlçe ve belde belediye başkanları, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Asım Ertilav, siyasi parti il başkanları, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

            

BURDUR VALİLİĞİ BÜLTEN