Atık malzemeler ve toprak, maharetli ellerde sanata dönüşüyor
Hayat Boyu Öğrenme Haftası kapsamında dün Bedesten Çarşısı yanında açılan el sanatları sergisinde çok sayıda el emeği ürün vatandaşların beğenisine sunuldu. Halk eğitim merkezi eğitmen ve öğrencileri tarafında tasarlanan el sanatları ürünleri, özgünlükleriyle dikkat çekti.
“ÜRÜNLERİMİZİN EŞİ BENZERİ YOK”
Açılan sergide ürünlerini vatandaşlarla buluşturan Halk Eğitim Merkezi Ahşap Boyama Bölümü Usta Öğreticisi Özlem Kazan, gazetemiz muhabirine konuştu. Kazan, “Ahşap boyamadan ekmeklik, takı kutusu ve saklama amaçlı çeşitli kutular, amigurumi bebekler, seramiten güller ve kanaviçeler üretiyoruz. Ürünlerimizin çoğunluğunu geri dönüşüm malzemelerinden bir kısmını ise satın alığımız malzemelerden üretiyoruz. Ürünlerimizde hamur kabartma gibi özel teknikler de uyguluyoruz. Kutularımız ortalama 4 günde, bebeklerimiz ortalama 10 günde üretiliyor. Kanaviçeler ise ortalama 3 buçuk ayda işleniyor. Ürünlerimizin tümü kişiye özel hiçbirinin bir tane daha eşi benzeri yok. Ürünlerimizi genelde birkaç kişi birlikte ekip olarak yapıyoruz. Aslında tek başına da yapılabilir ama birkaç kişi birlikte yapınca daha hızlı ve daha güzel ürünler ortaya çıkabiliyor. Ürünlerimizin yapımı için internetten modellere de baktığımız oluyor ama özgün olarak tasarladığımı ürünler daha çoğunlukta. Halk eğitim merkezimizde bu ürünlerin üretimine ilişkin de eğitimler veriyoruz. Kurslarımıza katılmak isteyenler halk eğitim merkezinden yazılı başvuruda bulunabiliyorlar. Kurslarımız Eylül ayında başlıyor ve yaz dönemine kadar sürüyor.” dedi.
BİR ÜRÜNÜN ORTAYA ÇIKMASI 1 AY SÜRÜYOR
Hobi olarak seramik sanatıyla ilgilenen halk eğitim merkezi kursiyerlerinden Elem Sağlık ise, “Hobi olarak seramikle ilgileniyorum. Evimde bir seramik atölyem var ama Özlem Kazan hocamın atölyesinde de çalışıyorum. Seramik sırlı ürünler yapıyorum. Elle şekillendirme, döküm, torna gibi teknikler kullanarak ürünlerimi şekillendiriyorum. Sonra kurutma işlemine alıyorum. Ürünlerim kuruduktan sonra bir kat bisküvi pişirme yapıyorum. Pişirimden sonra seramik boyalarıyla üzerini sırla kaplayıp tekrar fırınlama yaparak camsı bir yüzey elde ediyorum. Biraz uzun bir süreç tabi bu işlemler. Bir ürünün çıkması hava şartları da etkili olarak ortalama 3 hafta ila 1 ay arasında değişiyor.” dedi.
EL EMEĞİ ÜRÜNLERİN SATIŞ FİYATLARI
Hayat Boyu Öğrenme Haftası kapsamında açılan el sanatları sergisinde ürünlerinin satışını da yapan sanatçılar, fiyatların kullanılan malzeme ve harcanan emeğe göre belirlendiğini belirttiler. Tamamı el emeği olan özgün ürünlerden bazılarının ortalama fiyatları şöyle; Ekmek kutusu 350, 400 TL, amigurimi bebekler 200, 300 TL, takı kutuları 250, 300 TL, seramik tabaklar 300 TL, tuzluklar 100 TL. Seramik sanatçısı Elem Sağlık fiyatlara ilişkin, “Ürünlerimizin tümü özgün ve elle üretilmekte. Hiçbirinin bir benzeri dahi yok. Kendim bile tekrar yapsam ikincisi ilkine benzemez. Tamamen topraktan çamurdan el emeği ile bu hale getiriliyorlar. Bu nedenle ürünlerin fiyatı da kullanılan malzemelerin yanı sıra harcanan emek ve zamana göre de değişiklik gösteriyor.” dedi.
Mine KAYA