Flaş Haber Yeni

AŞÇI MURAT MIHLADIZ, “BU GÜNDEN SONRA BURDUR KAPARİ İLE ANILACAK!”

AŞÇI MURAT MIHLADIZ, “BU GÜNDEN SONRA BURDUR KAPARİ İLE ANILACAK!”

Aşçı Murat Kapari Firması tarafından Burdur’un Kapari Bitkisiyle Anılması İçin Çalışmalar Başlatıldı

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Burdur Yatırım Destek Ofisi tarafından Aşçı Murat Kapari firması Kapari Araştırma Geliştirme Gıda Üretim Merkezi ziyaret edildi. Yapılan ziyaret kapsamında, Burdur’da kapari bitkisi yetiştiriciliği üzerine bir proje geliştirilmesinin uygunluk düzeyi görüşüldü. 

BAKA KAPARİ DESTEĞİ VEREBİLİR

BAKA, sonuç odaklı programlar kapsamında Burdur’da tıbbi aromatik bitki projelerine destek veriyor. Tıbbi aromatik bitki üretiminin geliştirilmesi ve yapılan üretimlerin katma değere dönüştürülmesi üzerine proje desteklerinde bulunan BAKA, kapari bitkisinin de tıbbi aromatik bitkiler çerçevesinde desteklenebileceğini bildirdi. Şartların uygun olması halinde, BAKA tarafından desteklenecek projelerle, Burdur’da kapari bitkisi yetiştiriciliği ile katma değer sağlayacak yeni tesislerin ve yeni yatırımların kazandırılması öngörülüyor.

BURDUR’DA MUHTELİF ALANLARA KAPARİ

Aşçı Murat Kapari firması, çeşitli proje destekleriyle Burdur’da muhtelif alanlara kapari bitkisi ekiminin yapılmasını planlıyor. Burdur Gölü’nün çekilmesiyle meydana gelmekte olan rüzgar erozyonun kapari bitkisi sayesinde önlenebileceğini söyleyen Aşçı Murat Mıhladız, kaparinin hem doğaya hem de Burdur ekonomisine ciddi katkı sağlayacak bir bitki olduğunu vurguladı.

TIBBİ AROMATİK BİTKİ ÜRETİMİ GELİŞTİRİLECEK

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Proje Koordinasyon biriminden Erol Kavas, ziyaretleri esnasında yaptığı konuşmada; “Bildiğiniz gibi Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı; Antalya, Burdur ve Isparta illerimizin kalkınmasıyla ilgili faaliyetlerini devam ettirmekte. Bu faaliyetler kapsamında bizim son iki senedir uyguladığımız ve 2023 yılına kadar da uygulanacak olan sonuç odaklı programlarımız var. bu programlardan bir tanesi de bölgemizde tıbbi aromatik bitkiler üretiminin geliştirilmesiyle ilgili program.

“KAPARİ BİTKİSİYLE İLGİLİ NE YAPABİLİRİZ?”

Bugün de bu program kapsamında Sayın Murat Mıhladız’la ‘Bölgemizde ne yapabiliriz?’ Özel olarak da kendisinin yıllardır ilgilendiği yine tıbbi aromatik bitkiler kapsamında değerlendirebileceğimiz ‘kapari bitkisiyle ilgili ne yapabiliriz?’ Kapsamında bir görüşme gerçekleştirelim istedik. Eğer programımıza uygun olursa kendisinin fikirlerini değerlendirip bölgemize katma değer sağlayacak yeni tesislerin, yeni yatırımların kazandırılması konusunda çalışmalar yapalım istedik.” Açıklaması yaptı.

HASTALIKLARA ŞİFA BİTKİ: KAPARİ

Aşçı Murat Kapari firması sahibi Murat Mıhladız gazetemiz muhabirine yaptığı konuşmasında; “Bizler Aşçı Murat Kapari firması olarak 26 yıldır bölgemizde ve ülkemizde hizmet vermekteyiz. Kapariden ülkemiz fazla yararlanmıyordu. Dış ülkelere toplanıp giden ürünler dünyaya pazarlanıyordu. Biz de mesleğimiz icabı bu kapariden çeşitli gıdalar üretmeye başladık ve bu üretmiş olduğumuz çeşitli gıdaların tıbbiyeti öne çıktı. Çeşitli hastalıkları iyileştirdiği görüldü. Ve yıllardır yani 26 yıldır bu işi yapmaya devam ediyoruz.

“TARLADAN SOFRAYA KADAR ÇALIŞIYORUZ”

Ürün yelpazemizi geliştirmeye devam ediyoruz. Ayrıca tarladan sofraya kadar çalışıyoruz. Hem fidan yetiştirilmesinde hem tohum çalışmasında ülkemizin çeşitli illerinde kapariler dikerek gelmekteyiz. Ayrıca yurt dışında da kapari ekimleri yaptık. Daha çok geniş alanlarda, bulunduğumuz bölge ve ülkemizde kaparinin alt yapısını oluşturmaya çalışıyoruz. Şu ana kadar aşağı yukarı ülkemizde ekimi dikimi yapılan kapari 5 bin dönüm civarında. Biz sadece Burdur’da 200 dönüm kapari diktik. Başka firmalarda da aşağı yukarı 4 bin dönüm kadar dikim yaptılar. Ancak onların yapmış olduğu dikimler bilinçsiz dikim olduğu için onlar yetişmedi. Tutturamadılar yani fidanları. Fakat bizim, Orman Bölge Müdürlüğü ile beraber 2018 yılında Büğdüz köyünde 200 dönüm ekmiş olduğumuz alanda kaparilerimiz çok güzel oldu.

“HALKIMIZIN KAPARİYE YAKIN OLMASI GEREKİYOR”

Bizim tek isteğimiz şimdi Burdur’a yakın bölgede yani göl kenarındaki çıkan arazide kapari ekimimin yapılmasını istiyoruz. Kapari, günlük toplanan bir bitki olduğu için halkımızın kapariye yakın olması gerekiyor. O nedenle eğer destek verilirse ve güç verilirse göl kenarında geniş bir alana kaparinin dikilmesini istiyoruz.

“EKONOMİK YÖNDEN ÇARPAN ETKİSİ OLACAK”

Kapari dikilip yetiştirildikten sonra da Burdur bölgesinde ve bu bölgeye yakın olan yerleşim yerlerindeki insanlara ekonomik yönden çok büyük çarpan etkisi olacak. Yani ekonomik yönden çok büyük bir gelir elde edeceklerine inanıyorum. Çünkü kapariyi bir sefer dikiyoruz ikinci üçüncü yıldan itibaren ürün vermeye başlıyor ve 2 Bin yıla yakın yaşıyor.

“KAPARİNİN ALT YAPISINI OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Hem erozyonu önlüyor hem rüzgâr erozyonunu önlüyor hem yağmur erozyonunu önlüyor. Yani kapari çok kıymetli bir bitki. Bir de fakir fukaranın geçim kaynağı olduğu için kaparinin alt yapısını oluşturmaya çalışıyoruz. Çalışmalarımız bu yönde devam ediyor. Üretici kapariyi ürettiği zaman biz bu bölgeden ve şuan Konya bölgesinden kapari alımı yapıyoruz. yetmediği zaman başka illerden başka ülkelerden de alma durumumuz olabiliyor. Talebe göre hareket ediyoruz.” Açıklaması yaptı.

Mine KAYA