Flaş Haber Yeni

APARTMANINDA ARITMA CİHAZI OLANLAR DİKKAT!

APARTMANINDA ARITMA CİHAZI OLANLAR DİKKAT!

Apartman ve sitelerde kullanılan arıtma cihazları sayaca bağlanacak

Apartman ve Sitelerde bulunan merkezi arıtma cihazlarının atık su çıkışına sayaç bağlanağı öğrenildi. Binalardaki kayıp kaçağın önlenmesi amacıyla, arıtma ünitelerinin yıkama / temizleme işlemi için harcadığı atık su tüketimi bağlanan sayaçlarla tespit edilecek. Apartman ve sitelerde bulunan merkezi arıtma cihazlarının, sayaçlara girmeden önce tükettikleri atık su bedelleri artık apartman yönetimlerinden tahsil edilecek. Burdur Belediye Meclisi Ağustos Ayı Meclis Toplantısı’nda alınan karara göre, apartman ve site yönetimleri, arıtma cihazlarını sayaca bağlamak ve buradan harcanan atık suların bedellerini ödemek durumunda olacak. Alınan karara göre, binalarında ya da sitelerinde arıtma cihazı bulunan vatandaşların Belediye’ye müracaat etmesi gerekecek.  Konuya ilişkin vatandaşlara ayrıca tebliğde bulunulacağı bildirildi.

“KAÇAK KULLANIMA GİRİYOR”

Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Ağustos Ayı Belediye Meclisi Toplantısı’nda konuya ilişkin yaptığı açıklamada; "Şehrimizin suyunun sertliğinden ötürü birçok sitede, birçok apartmanda artık ön arıtma sisteminin kullanıldığı ve bu ön arıtma sistemi kullanılırken de şebeke suyunun henüz sayaçlara girmeden, sayaçlar öncesinde arıtma yapıp tuzla yıkandığını ve bu suyun deşarj edildiğini öğrendik. Bu da şebeke suyumuzdan önemli bir kayba sebep oluyor. Yani sayaca girmeyen önemli bir kayıp bu. Bu kamunun malı. Kaçak kullanıma giriyor.” Dedi.  Başkan Ercengiz ayrıca; “İmkanı olan vatandaş suyunu arıtırken bunun bedelini vermiyorsa bu hepimizin hakkıdır. Bunun önüne geçmek zorundayız.” Açıklaması yaptı.

ARITMA SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIYOR?

Edinilen bilgiye göre arıtma cihazları şöyle çalışıyor; arıtma sistemi doğrudan şebekeden gelen sistemin önüne bağlanıyor. Arıtma cihazının içerisindeki kimyasallarla suyu yıkadıktan sonra süzülen su sisteme giriyor yani evlerdeki abonelerin tüketimine giriyor. Böylece su ancak hanelerin tüketimine girdikten sonra sayaca girmiş oluyor. Ancak arıtma cihazları, içerisindeki reçineyi temizlerken ters yıkama yapıyor. Reçineleri tersinden yıkıyor ve yıkadığı suyu da doğrudan kanalizasyona boşaltıyor. Burada da bir kayıp meydana gelmiş oluyor.

Mine KAYA