Flaş Haber Yeni

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ TARTIŞMALARINA CHP BURDUR'DAN CEVAP: "ANAYASA'NIN İLK 3 MADDESİ CUMHURİYET'İN TEMELİDİR, HARCIDIR"

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ TARTIŞMALARINA CHP BURDUR'DAN CEVAP:

Meclis Başkanı Kurtulmuş'un Anayasa değişikliği talebine ilişkin yaptığı açıklamalar nedeniyle Cumhuriyet Halk Partisi Burdur’da basın açıklaması gerçekleştirildi.

Başkan Numan Kurtulmuş, 10 Ekim Perşembe günü Ankara'daki Gazi Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı açılışı töreninde yaptığı konuşmada, akademisyenlerden "yeni anayasa için güçlü destek" talep etmişti.

TBMM Başkanı, “Anayasa'da aslolan milletin ihtiyaçlarının dile getirilmesi, anlatılmasıdır. Mesela çok sıradanmış gibi görünen 'Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü' tabiri Anayasa'da yer alan, hepimizin çok sık kullandığı, doğrudur ama bu perspektiften baktığınızda değişmesi gerekir. Çünkü devletin ülkesi olmaz. Devletin milleti olmaz. Bu metin, 'Milletin devleti ve ülkesiyle bölünmez bütünlüğü' şeklinde ifade edilmelidir. Bu seçkinci, devletçi anlayışın da yeni Anayasa'da, milletin gücü üzerine yükselen bir devlet anlayışıyla yeniden ele alınmasının önemli olduğunu düşünüyorum." demişti.

Cumhuriyet Halk Partisi Burdur İl Başkanlığı Binası’nda bugün saat 12.30’da yapılan basın açıklamasında konuşan İl Başkanı Kadir Koç; “Anayasa'nın ilk 3 maddesi Cumhuriyet'in temelidir, harcıdır. 'Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür’ hükmünü içeren Anayasamızın 3. maddesi, yine Anayasamızın 4. maddesi ile değiştirilmezlik güvencesi altına alınmıştır.  Anayasanın değiştirilemez maddeleriyle belirlenmiş bu anayasal kimlik TBMM dahil hiçbir devlet organı tarafından geçerli anayasa normları kötüye kullanılarak değiştirilemez.” dedi.

“Anayasal bu düzenlemenin değiştirilmesi ne hukuken ne de fiilen mümkündür!”

Koç, bölünmez bütünlüğe ilişkin düzenlemenin temelinin Erzurum Kongresi'nde atıldığını hatırlatarak, “Bu hüküm, üniter devlet anlayışının bir ürünü olarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ve onu kuran Türk Ulusunun tekliğini ve birlikteliğini ifade etmektedir.” sözlerine yer verdi.

Son olarak Koç, “Bu konuda atılacak bir geri adım, milli birlik ve beraberliğimize zarar verebileceği gibi ulus kavramından ödün verilmesi anlamına da gelir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü, başta laiklik olmak üzere Atatürk ilke ve devrimlerinin mihenk taşıdır ve anayasal bu düzenlemenin değiştirilmesi ne hukuken ne de fiilen mümkündür!” diyerek konuşmasını tamamladı.

“Her zaman elimizi taşın altına koyarak bu anlamda her türlü uzlaşmanın yanında olacağız”

Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, basın açıklamasında yaptığı konuşmada, Anayasa'nın değiştirilmez maddelerine ve Türkiye'nin temel değerlerine vurgu yaparak, bu konudaki kararlılıklarını dile getirdi. Ercengiz konuşmasında şunları kaydetti; “Bugün anayasanın ilk üç maddesi ki dördüncü maddeyle güvence altına alınmış ve bu güvencede Türkiye Büyük Millet Meclisi‘ne hakimiyetin kayıtsız şartsız egemenliği bilakaydüşart millete teslim edildiği Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin güvencesindedir. Bugün yöneticiler olarak yurttaşımızın faydasını yurttaşımızın çığlığını ve yurttaşımızın çaresizliğini görerek anlatmak zorundayız. Biz anayasamızı asla tartışmaya açtırmayacağız ve anayasamızda hakların ve özgürlüklerin genişletilmesi için ne yapılması gerekiyorsa Cumhuriyet Halk Partisi olarak her zaman elimizi taşın altına koyarak bu anlamda her türlü uzlaşmanın yanında olacağız. Bu ülkenin ne bayrağını, ne yönetim şeklini, ne de misakı milli sınırlarını asla tartışmaya açtırmayacağız.”

Melisa Adınısever