AKŞAMA NE PİŞİRSEK?
Ramazanın üçüncü gününden herkese merhaba, iftar menüsü oluşturmaya devam ediyoruz!
İftara ne yapsam telaşına son veren yemek tarifleri ile 30 günlük iftar menüsü her gün Çağdaş Burdur Gazetemizde, www.cagdasburdur.com internet haber sitemizde yayımlanacaktır. Siz, acaba bu akşam iftara ne yapsam diye düşünürken biz menüyü çoktan hazırladık bile!
Hazırsanız üçüncü gün iftar menüsü gümbür gümbür geliyor. Doyurucu ve lezzeti bol iftar çorbaları tarifleri arıyorsanız Terbiyeli Tavuk Çorbası tam size göre! Ana yemekte Zeytinyağlı Biber Dolması! İftar tatlısı olarak Dilber Dudağı Tatlısı ile mutlu son! Yarının menüsü için takipte kalın!
TERBİYELİ TAVUK ÇORBASI NASIL YAPILIR?
Malzemeler
1 adet tavuk budu(kalçalı)
2 adet defne yaprağı
1/2 tatlı kaşığı tuz
2 litre su
1 çay bardağı tel şehriye
Terbiyesi için
1 su bardağı yoğurt
1,5 yemek kaşığı un
1 adet yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı nane (üzeri için)
Hazırlanışı
Derince bir tencerede, kalçalı budu, 2 adet defne yaprağı, yarım tatlı kaşığı tuz ve 2 litre su ile birlikte haşlayalım. Çorbanın terbiyesi için; 1 su bardağı yoğurt, 1,5 yemek kaşığı unu, 1 adet yumurta sarısını, 1 çay kaşığı tuzu ve yarım limon suyunu bir kaba aktaralım. Pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpalım. Tenceredeki tavuk haşlandıktan sonra tavuğu ve defne yapraklarını içerisinden alalım ve tavukları ince olacak şekilde didikleyelim. Tavuğun haşlanan suyundan 1 kepçe alıp hazırladığımız terbiyeye yavaş yavaş dökelim ve suyun sıcaklığı ile eşitleyelim. Sıcaklık eşitlendikten sonra tüm terbiye karışımını çorba tenceresine aktaralım. 1 çay bardağı tel şehriye ve didiklediğiniz tavukları da üzerine katıp ve çorbayı 10 dakika kadar kısık ateşte, ara ara karıştırarak pişirmeye devam edelim. Kıvam alan terbiyeli tavuk çorbasını nane ve pulbiber ile süsledikten sonra sıcak olarak servis edelim.
Zeytinyağlı Biber Dolması Nasıl Yapılır?
Malzemeler:
15-18 adet dolmalık biber
2 su bardağı pirinç
1 çay bardağı ayçiçek yağı
Yarım çay bardağı zeytinyağı
2 orta boy soğan
2 domates
Yarım limon
1 su bardağı su
Nane
Pulbiber
Karabiber
Tuz
Hazırlanışı:
Ayçiçek ve zeytinyağını koyduğumuz tavaya ufak ufak doğradığımız 2 soğanı koyup pembeleşene kadar kavuruyoruz. Pirinci ekliyoruz ve biraz kavurup 1 su bardağı kadar su ekliyoruz. Yarım limonu sıkıp bol nane ekliyoruz. Pulbiber ve karabiber ekleyip kapak kapatıp biraz yumuşayana kadar pişiriyoruz. Temizlediğimiz biberlerin içine bu karışım biraz soğuduğu zaman doldurup, biberleri tencereye diziyoruz. Biberlerin ağzını domatesle kapatıp tencereye yeteri kadar su ekliyoruz. Son olarak biberlerin üzerine biraz daha nane serpiştirip pişirmeye bırakıyoruz.
ÇOBAN SALATASI NSIL YAPILIR?
Malzemeler
4 adet domates
1 adet soğan
2 adet yeşil biber
1 adet salatalık
Maydanoz
Yarım limon suyu
Zeytinyağı
2-3 yemek kaşığı nar ekşisi
Tuz
Hazırlanışı
Domates, yeşil biber ve salatalığı küçük küp şeklinde doğrayalım. Doğradığımız malzemeleri karıştırma kabına alalım. Soğanı da ince ince doğrayalım ve tuzla ovup acısını aldıktan sonra kabımıza ekleyelim. En son maydanozu da ince ince doğrayalım ve ekleyelim. Karıştırma kabına aldığımız tüm malzemelerin üzerine yarım limon suyu, zeytin yağı, nar ekşisi ve tuzunu da ilave edip güzelce karıştıralım. Çoban salatamız servise hazır.
DİLBER DUDAĞI TATLISI NASIL YAPILIR?
Malzemeler:
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvı yağ
2 yumurta
1 yemek kaşığı sirke
Yarım paket kabartma tozu
1 silme çay kaşığı tuz
Aldığı kadar un
Mısır nişastası (açmak için)
İri kırılmış ceviz
100 gram tereyağı
Şerbeti için
3,5 su bardağı şeker
3,5 su bardağı su
1 yemek kaşığı limon suyu
Hazırlanışı
Hamuru için olan malzemeler yoğurma kabına alınarak hamur yoğuralım. Yumuşak bir hamur elde edelim. Hamur 24 eşit parçaya ayrılarak elle yuvarlayalım. Hazırlanan bezeleri bir tepsiye dizip. üzerine temiz bir bez örtülerek 1 saat kadar dinlendirelim. Daha sonra her bezeye sıra ile nişasta serpilerek açalım. Sıra ile aralarına nişasta serpilerek 12 kat üst üste dizilir. Daha sonra 12 kat yufka merdane ile yavaşça açalım. Bir çay bardağı veya kurabiye kesme kalıbı ile daire şeklinde keselim. Keserken mümkün olduğunca birbirine yakın yaparak aralarda boşluk bırakmamaya özen gösterilir. Her dairenin ortasına bir kaç parçaya kırılmış ceviz içi yerleştirilerek ay şeklinde kapatalım. Hazırlanan tatlılar fırın tepsisine dizelim. Kendisi yağlı bir hamur olduğu için tepsinizin yağlanmasına gerek yok. Bir tavada tereyağını eritip, fırça ile tüm tatlıların üzeri bolca yağlanır. 180-190 derece ısıtılmış fırında üzerleri güzelce kızarana kadar pişirelim. Hızlı piştiği için kontrollü olmanızda fayda var. Önceden hazırlanın ılıtılan şerbet tatlının üzerine gezdirilir. Birkaç saat şerbetini çekmesi için bekletildikten sonra isteğe göre Hindistan cevizi veya toz fıstıkla süslenerek servis edilir.
Afiyet Olsun…
Hale Pak