AKDENİZ VE EGE'NİN MAĞARALARI İNSANLIK TARİHİNDEN İZLER YANSITIYOR
Muğla, Isparta ve Burdur'da ziyarete açık mağaralar insanlık tarihinin izlerini taşıyor.
Anadolu Ajansının (AA) "Türkiye'nin Mağaraları" dosya haberlerinin ilkinde, Ege'nin gözde turizm kenti Muğla ve Akdeniz'in bozulmamış doğal güzellikleriyle ilgi uyandıran şehirleri Isparta ile Burdur'daki mağaraların tarihi ve özellikleri anlatıldı.
Muğla'nın Seydikemer ilçesindeki Girmeler Mağarası, bölgenin en önemli coğrafi oluşumlarının başında geliyor. Kayalık bir tepenin batı yüzünde konumlanan, iki girişe sahip mağaranın önünde, büyük ölçüde tahrip edilmiş höyük yer alıyor.
Girmeler'in iç kısmında tespit edilen kaya işçilikleri, mağaranın değişik çağlarda kullanıldığına işaret ediyor. Epi-paleolitik Çağ'dan (avcı-toplayıcı halklar), Neolitik Çağ'a (yerleşik hayata geçen insanlar) kadar izlere rastlanılan mağara, ilk seramiğin ortaya çıkışını ve 5 bin yıllık süreçteki gelişimi kesintisiz yansıtmasıyla Anadolu'daki ender yerleşmelerden biri olarak ön plana çıkıyor.
ZİYARETÇİLERİNİ HAYRAN BIRAKAN İNSUYU MAĞARASI
Burdur'daki kalsit kristal doğal oluşumlarıyla ilgi çeken İnsuyu Mağarası, Dr. Temuçin Aygen'in 1952'de keşfinden sonra 1966'da Türkiye'nin turizme açılan ilk mağaralarından oldu.
Sarkıt, dikit, sütun ve damlataş oluşumlarıyla dolu İnsuyu, birbirine bağlı iki bölümden oluşuyor. Loş ışıkla aydınlatılan mağara, 597 metre uzunluğunda etkileyici bir gezi alanına sahip. Mağaranın ziyarete kapalı alanları dahil toplam uzunluğu 8 bin 350 metre.
Kent merkezine 13 kilometre uzaklıkta, deniz seviyesinden 900 metre yüksekteki Sarpgüney Tepesi'nin kalkerli yamacında bulunan mağara, Kültür ve Turizm Bakanlığı kararıyla 1976'da 1. derece doğal sit alanı olarak tescil edildi. Mağaraya ismini veren, içinde bulunan iki büyük dilek havuzundaki su birikintisi ise zamanla kurudu.
İnsuyu Mağarası'nı ziyaret edenler, oluşumu binlerce yıldır devam eden sarkıt ve dikitlerin arasında üzerlerine damlayan suyun eşliğinde gezerek kalsit kristallerinin fotoğrafını çekiyor.
İstanbul'dan çocukları ve eşiyle İnsuyu Mağarası'nı ziyarete gelen Zafer Bayrak da mağarayı etkileyici bulduğunu, sarkıt, dikit ve sütunların arasında gezdikleri mekanı herkesin görmesini tavsiye etti.
AA