Flaş Haber Yeni

ADALET BAKANLIĞI'NDAN BURDUR'A YENİ HİZMET

ADALET BAKANLIĞI'NDAN BURDUR'A YENİ HİZMET

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Burdur’da açılış gerçekleştirdi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 5 Mart 2024 Salı günü saat 11.00’da Burdur’a geldi. Bakan Tunç’un ilk olarak Adalet Bakanlığı İş Yurtları Burdur Tesislerinin açılışını gerçekleştirdi.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan açılış, protokol konuşmaları ile devam etti.

Açılışta ilk olarak konuşan Burdur Cumhuriyet Başsavcısı Osman Kara,  önceki yıllarda BURTRAK adında traktör fabrikası olarak faaliyet göstermekte iken dönemin şartları gereği 1984 yılında fabrikanın kapanması ile birlikte atıl bir halde olan alana 2018 yılında Adalet Bakanlığınca yürütülen çalışmalar neticesinde iyileştirme çalışmalarına girişilerek Adalet Bakanlığı İş Yurtları Burdur Tesisi olduğunu söyledi.

Osman Kara konuşmasının devamında: “İnfaz kanunumuzun asli amacı insan onuruna yaraşır bir sistem içerisinde hükümlülerin ıslahı topluma yeniden sağlıklı birer bireyler olarak kazandırılmasıdır. Bu amaç doğrultusunda oluşturulan tesisimizde, restoran, satış mağazası, Burdur’a has keçi yetiştiriciliği, peynir, yoğurt ve dondurma üretiminin yapıldığı süt işleme tesisi, seralar, tarım alanları, Burdur ceviz ezmesi üretim tesisi yer almaktadır. Bakanımızın tensipleriyle son olarak bir enjeksiyon fabrikası inşasına da girişilmiştir. Ayrıca tesisimiz içerisinde Adalet Mesleki eğitim merkezi de yer almaktadır. Bu sayede hükümlülerimiz teorik ve pratik açıdan almış oldukları eğitimlerle birlikte birçok alanda meslek edinebileceklerdir.”  dedi. Başsavcı Kara konuşmasının sonunda, Bakan Tunç’a Burdur’a kazandırdığı yatırımlar için teşekkür etti.

  

“HÜKÜMLÜ VE TUTUKLULARI TOPLUMA KAZANDIRMAK SADECE CEZA İNFAZ SİSTEMİ İLE SINIRLI DEĞİLDİR.”

İş Yurtları Kurumu Başkanı Hüsnü Gezginci, ceza infaz sisteminin önemli bir bileşeni olan İş Yurtları Kurumu'nun tarihçesini ve misyonunu paylaştı. Gezginci, konuşmasında şunları kaydetti;  “İş yurtları kurumu 1930’lu yıllardan itibaren ceza infaz sistemimizde var olmuş yaklaşık 100 yıllık bir geçmişe sahiptir. Kurumsal olarak ilk kez 1993 yılında kanun hükmündeki kararname ile atölye ve iş yurtları genel müdürlüğü olarak kurulmuş ve akabinde 1994 yılında bu kanun hükmünde kararnamenin anayasa mahkemesince iptal edilmesi üzerine döner sermaye saymanlığı olarak devam etmiş ve 1997 yılında da tekrar iş yurtları olarak yeniden kurulmuştur. Nihayet 2018 yılında Cumhurbaşkanlığı sistemine geçmemiz ile birlikte iş yurtları kurumumuz adalet bakanlığımıza bağlı özel bütçeli bir kurum olarak yeniden yapılandırılmıştır. İş Yurtları Kurumu cezaları infaz olan hükümlü ve tutukluları iyileştirme temelli bir sisteme dâhil ederek meslek ve sanat öğretme amacıyla hazırlanmaktadır. Hükümlülerin belirli bir sistem ve plan dâhilinde eğitilmesini önemli bir hedef olarak benimsemekteyiz. İş yurtları insan odaklı çalışarak ülke genelinde 367 iş yurdu müdürlüğü bünyesinde çok sayıda iş kolu ve meslek alanında faaliyet göstermekte olup 17 günden fazla atölye ve tesislerde iş başında meslek eğitimli çalışmaları yürüterek sistemin önemli parçasıdır. Hükümlü ve tutukluları topluma kazandırmak sadece ceza infaz sistemi ile sınırlı değildir. Eğitim, iş bulma olanakları, sağlık hizmetleri, psiko-sosyal gibi faktörlerin hepsi iyileştirme süreçlerinde önemli rol oynamaktadır. Bizler bu süreçte misyonumuzun farkında olarak onların tahliye sonrasında hayatlarına yeniden hazırlanmaları için gerekli entegrasyonu sağlamak üzere üzerimize düşen çalışmalara hiç durmadan devam etmekteyiz.”

Programda konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç:

“Tarihi zenginlikleriyle Salda gölüyle, lavanta bahçeleriyle, eşsiz doğal güzellikleri ve kültürel zenginliğiyle, Burdur’umuzda İş yurtlarımıza bağlı atölye ve tesislerin açılışını gerçekleştirmek üzere bir aradayız.

Bugün Burdur’umuzda;

Süt işleme tesisi, 3 bin 600 küçükbaş hayvan kapasiteli 4 adet Keçi Ağılı, İş yurtlarımızda üretilen ürünlerin Satış Mağazası ve Restoranının açılışını gerçekleştireceğiz.

Hem Burdur’umuzun ekonomisine hem de cezaevlerindeki hükümlülerin ıslahına ve topluma kazandırılmasına katkı sağlayacak bu atölye ve tesislerin ülkemize, milletimize, Burdur’umuza hayırlı olmasını diliyorum.” İfadelerini kullandı.

Ceza Adaleti ve İnfazın Amacından bahseden Bakan Tunç:

“Hukuk devletinin temel amacı adaletin tecellisidir. Adaletin tecellisinin önemli bir boyutunu ise ceza adaleti sistemi oluşturmaktadır. Kanunda suç olarak tanımlanan bir fiilin gerçekleşip gerçekleşmediğinin araştırılması, kişiye ceza verilmesi ve bu cezanın infazı ceza adaleti sisteminin konusudur.

Yani ceza adalet sisteminin ilk aşaması ceza soruşturması, ikinci aşaması ceza kovuşturması, üçüncü aşaması da bu cezanın infazıdır.  Soruşturma ve kovuşturma sonrasında gerçekleşecek olan cezanın infazı ile ilgili aşama, ceza adaleti açısından önemli bir yere sahiptir.  Bu aşamada, suçlunun hem bir yaptırımla karşı karşıya kalması hem de onun yeniden topluma kazandırılması, ceza adaletinin temelini oluşturmaktadır.

Çünkü ceza infaz sisteminin amacı; yalnızca suçluyu cezalandırmak değil, aynı zamanda suçluları yeniden topluma kazandırmak ve toplumu suçtan korumaktır.

İnfaz sistemi, hükümlüleri; infaz sonrasındaki hayatlarına hazırlayabildiği ve toplumun bir parçası haline getirdiği ölçüde, başarılı kabul edilebilir.

Sosyal devlet olmanın önemli bir gereği olan hükümlülerin yeniden topluma kazandırılması; bu kişilere, devlet eliyle eğitim verilmesi ve mesleki deneyim kazandırılması ile mümkündür.

Böylece hükümlüler yeniden topluma kazandırılırken aynı zamanda ceza infaz kurumlarındaki insan gücü; hizmet ve üretime dönüştürülerek ülke ekonomisine önemli bir katma değer oluşturmaktadır.” İfadelriene yer verdi.

Program sonunda Burdur İl Müftüsü Ali Hayri Çelik’in dua etmesiyle protokol üyelerinde kurdele kesilerek açılış gerçekleştirildi. Programın devamında Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve beraberinde protokol üyeleri tarafından hükümülü ve tutuklular tarafından yapılan el işleri ürünlerin bulunduğu tesis ve lavanta bahçeleri gezildi.

  

  

  

Hale Pak - Melisa Adınısever