81 İLDEN GELEN MEB AKUB EKİPLERİ SAGALASSOS’TA
Milli Eğitim Bakanlığı koordinesinde, Burdur İl Milli Eğitim Müdürlüğü ev sahipliğinde 12-16 Haziran 2023 tarihleri arasında gerçekleşecek ‘MEB AKUB Afet ve Acil Durum Yönetimi Kapasite Geliştirme Semineri’ne katılan 81 il, 83 MEB AKUB ekibi için Sagalassos Antik kentine kültür gezisi düzenledi. Gezi 13 Haziran 2023 Salı günü saat 10.00’da başladı. Saat 11.00’da Ağlasun ilçesine ulaşan AKUB ekipleri , Pisidia Bölgesi'nin Roma İmparatorluk Dönemi'nin en önemli şehirlerinden biri olan Sagalassos’u giderek yakından tanıma fırsatı buldular.
SAGALASSOS HAKKINDA
Burdur'un Ağlasun ilçesinde "aşkların ve imparatorların şehri" olarak bilinen, 1750 rakımdaki 5 bin yıllık Sagalassos Antik Kent MÖ 333'te Büyük İskender'in fethettiği kent, Roma İmparatorluğu'na MÖ 25'te bağlanır ve hızla gelişir. Roma İmparatoru Hadrian'ın (MS 117-138), Sagalassos'a Pisidya eyaletinin (bugün Göller Bölgesi) birinci kenti ünvanını vermesiyle, en büyük anıtları inşa edilir.
Sagalassos Antalya'ya 110, Isparta'ya 41 km uzaklıkta, Burdur'un Ağlasun ilçesinin 7 km kuzeydoğusunda yer alan antik bir kenttir. Antik Yunan'da Pisidya'nın başkenti olan bu şehrin çoğu yapısı kısmen de olsa ayakta kalabilmiştir. Bunların en iyi durumda olanı ise tiyatro bölümüdür. Batı Toroslar'ın bir parçası olan Ağlasun dağının güney eteklerinde, 1450–1700 m yükseklikteki meyilli bir arazi üzerine kurulu kentin kalıntıları, doğu-batı yönünde 2.5 km, kuzey-güney yönünde ise 1,5 km'yi kapsayan bir alana yayılır. İlk olarak, 1706'da Paul Lucas tarafından keşfedilen Sagalassos'ta arkeolojik kazılar 1990'da başlatılmıştır.
Çeşmelerinin görkemiyle anılan Sagalassos, dünyanın en yüksek rakımlı, 9.000 kişilik tiyatrosu ve kendine has kaya mezarlarıyla bilinir. Sagalassos'ta bulunan ve Traian dönemine tarihlenen Ares, Herkül, Hermes, Zeus, Athena ve Poseidon büstleri Antik Dönem heykeltıraşlığının önemli örneklerinden sayılıyor. Ayrıca, içinde pek çok havuz bulunan Roma hamamının da iki katı korunmuş şekilde günümüze kadar ulaşmıştır. Antik kent turist ziyaretine açılmıştır, bölgedeki kazılar ise sürmektedir. Kentten çıkan eserler Burdur Müzesi'nde sergilenmektedir.
Hale Pak