Flaş Haber Yeni

66 YILDIR MESLEĞİNİ İCRA EDİYOR

66 YILDIR MESLEĞİNİ İCRA EDİYOR

  • BURDUR’UN ÇINARI TERZİ RAMAZAN BAŞER

Burdur’da uzun yıllar mesleğini icra eden ustaların arasında terzi Ramazan Başer de bulunuyor.  Terzilik mesleğine 1956 yılında başlayan 79 yaşındaki Ramazan Başer, 20’nin üzerinde çırak yetiştirdiğini söylüyor. İlkokulu bitirdikten sonra mesleğe 1956 yılında terzi ustası Karasenirli Hulusi Temel’in yanında başladığını aktaran Çerçinli (Gökçebağ)  terzi Ramazan Başer; “ Evli 3 çocuk babasıyım. Askerliğimi yaptıktan sonra kendi işyerimi 1966 yılında  açtım. Halen daha terzilik mesleğimi icra ediyor. Çıraklık dahil 66 yıllık meslek hayatım boyunca 20’nin üzerinde çırak yetiştirdim.  Burdur Belediyesi Uzay Çatı Halk Pazarındaki dükkânımda pantolon, ceket ve fermuar tamiratı yapıyorum. Allah’a şükür üç beş kuruş kazanıyorum.” dedi.

Israrımız üzerine fotoğrafının çekilmesine müsade eden Burdur’un çınarı terzi Ramazan Başer (79), ‘Kendinizden kısaca bahseder misiniz? Kaç çırağınız var?’ sorumuz üzerine, ‘Beni yetiştirdiğim çırak ve kalfalarım anlatsın.  Burdur Berberoğlu pasajında terzilik yapan Osman Yaman’ı ziyaret edin. Beni o anlatsın.” diyerek ne kadar da mütevazi bir insan olduğunu  bir kez daha ortaya koydu.

TERZİ OSMAN YAMAN USTASI TERZİ RAMAZAN BAŞER’İ ANLATIRKEN GÖZ YAŞLARINA HAKİM OLAMADI

Terzi  Osman  Yaman’ı Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Ali Arkanoğlu ile birlikte ziyaret ederek ustası Ramazan Başer hakkında bilgi aldık. Gazetemiz Muhabiri Halil İbrahim Kara’ya ustasını anlatırken göz yaşlarına hakim olamayan Terzi Osman Yaman; “1968 yılı Haziran 18’inde ustam Ramazan Başer’in yanına kalfa olarak geldim. Kemer ilçesinde 7 yaşında başladığım terziliğe Burdur’a gelerek ustam Ramazan Başer’in  yanında devam ettim. Ustam da 1966 yılında kendi iş yerini açmıştı. Ben 1968 yılında yanında çalışmaya başladım. Hiç kesintisiz. 13 yaşından 20 yaşında  askere gidinceye kadar ustamın yanında çalıştım. Yanımızda 2-3 tane de çırağımız vardı. Onlarla birlikte çalıştık. Ustam bana ahlakı öğretti. En büyük sermayesi ahlaktı. İlk önce dürüstlüğü öğretti. Çalışmayı öğretti. İnsanlara bakış açısını öğretti. Yaşamayı öğretti. Devletine, milletine saygıyı, sevgiyi öğretti. Bunların yanında da elbette terzilik mesleğini öğretti. Allah razı olsun. Ustamı çok seviyorum. Yaşlanmasına rağmen halen daha çalışmasına devam ediyor. Allah kalan ömrünü geçen ömründen hayırlı kılsın. Ustam dinine, devletine, milletine bağlı bir insandır. Bana da bunları öğretti. Bende yoluma aynı çizgide devam ediyorum. Partilerimiz ayrı olmasına rağmen aynı düşünceye sahibiz. Ustam Saadet Partili, ben ise MHP’liyim, ülkücüyüm. 13 yaşından beri ülkücüyüm. Çizgimden hiç sapmadım.” dedi.

‘Ustanız Ramazan Başer ile hiç unutamadığını bir olay, anınız var mı?’ sorumuz üzerine kendisini İstanbul’a götürdüğünü anlatan terzi  Osman Yaman; “Ben ilk defa 15-16 yaşında İstanbul’a ustam sayesinde gitmiştim. Bir espri de yapmak istemiştim. ‘Ustam bu İstanbul Burdur gibi 10 misli var’ dedim. Ustam da; ‘Ne 10 mislisi oğlum 10 tane mahallesi Burdur kadar var’ demişti. Ve hiç gülmemiştim. İkincisi ise bağırarak  ‘Paran ile ……. ye’ diyerek kokoreç  satan seyyar satıcıları görmüştüm. Bende duymazlıktan gelerek, ‘Ustam ne diyor bunlar’ diye sormuştum. Ustam da ‘Duymuyorsunuz dinlesene’ yanıtını verdi. Tabi kokoreççi biraz dilini dolandırarak  bağırıyordu. Ustama tekrar sordum; ‘Ustam ne diyor bunlar,  halen daha anlayamadım’ diye sordum.

Ustamda sesini biraz yükselterek; ‘Paranla …….ye diyor.’ demişti.  Tabi başka güzel anılarımız ve hatıralarımızda var.” diye konuşarak ustasından övgü ile söz etti.

Halil İbrahim Kara