Flaş Haber Yeni

“DEPREM ÖLDÜRMEZ; DEPREME DAYANIKSIZ BİNA ÖLDÜRÜR”

“DEPREM ÖLDÜRMEZ; DEPREME DAYANIKSIZ BİNA ÖLDÜRÜR”

  • AK PARTİ’DEN BURDUR BELEDİYE MECLİSİ’NE DEPREME KARŞI “10 ÖNLEM” ÖNERİSİ

Ak Parti Burdur Belediye Meclis Üyesi İnşaat Mühendisi Hüseyin Büyükkeleş, 6 Nisan 2023 Perşembe günü Burdur Belediye Meclis Salonu’nda yapılan Nisan ayı ikinci oturumunda depreme karşı 10 önlem önerisini sundu. Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz’in  başkanlığında yapılan toplantıda oy birliği ile kabul edilen öneri  Burdur Belediyesi İmar Müdürlüğü’ne havale edildi.

Ak Parti grubu adına 1. Derecede deprem bölgesinde bulunan ilimizde, özellikle yeni yapılacak olan yapılarda meydana gelebilecek hasar ve yıkımların önüne geçilebilmesi adına, çeşitli mühendis odaları ile yapılan görüşme ve çalışmalar sonucu birtakım önlemler alınması gerektiğini ve bu önlemleri meclis toplantısında dile getirdi.

 “Deprem öldürmez, depreme dayanıksız binalar öldürür” sözlerinin altını çizen Ak Parti Burdur Belediye Meclisi üyesi İnşaat Mühendisi Hüseyin Büyükkeleş’in Burdur Belediye Meclisi’ne sunduğu 10 maddelik önlem önerisini şu şekilde açıkladı:

1-Mevcut yönetmelikte emsal müsaade ettiği müddetçe yapılabilen kapalı çıkmalar tamamen kaldırılmalıdır.

2-Saplama kiriş yapılmasından kaçınılmalıdır. Yapılması zorunlu haller için ise özel koşullar getirilmelidir.

3-Hali hazırda 4 kat ve üzeri yapılarda uygulanmakta olan Bodrum katı yapılması mecburiyeti tüm yapılar için uygulanmalı.

4-Bodrum katlarının güçlendirilmesi adına rijit bodrum denilen, bodrum katlarının çevresinin perde betonla yapılması zorunlu hale getirilmeli.

5-Üst katlarda da binanın tüm köşelerinde perde betonla çevrilmeli.

6-Bitişik nizam yapıların tekrar gözden geçirilerek gerekli önlemlerin alınabilmesi gerekir. Binaların Kat kotlarının aynı olmasına dikkat etmek bunların başında gelmektedir. Aksi durumda binalar birbirine çekiç etkisi yapmakta ve şiddetli yıkımlara neden olmaktadır. Bu durumun önüne geçilebilmesi için yeni yapılacak imar plan ve revizyonlarında bitişik nizamın önüne geçilmesi gerekmektedir.

7-İlimizdeki zemin iyileştirmesi gereken yerlerin tekrar gözden geçirilerek bu bölgede zemin iyileştirme işleminin yaptırılmasının mecburi hale getirilmesi gerekir. Zemin sıvılaşması olan yerlerde raporlar daha ciddi incelenmeli, bu durumun önüne geçilmesi adına daha hassasiyet gösterilerek gerekli önlemlerin alınması.

8-İlimizdeki zemin iyileştirmesi gereken bölgeler tespit edilip bu bölgedeki yapılara enjeksiyon yöntemiyle zemin güçlendirilmesi yapılmasının tavsiye edilmesi gerekir. Böylelikle mevcut binaların da meydana gelebilecek bir depremde oluşabilecek büyük hasarların önüne geçilmektedir.

9-Statik projelerin tamamında en az C30 dayanıma sahip betonun zorunlu hale getirilmesi gerekmektedir.”

10- Kolon, kiriş ve döşemelerde kullanılan donatı çapları için belirli özel koşullar altında bir takım minimum şart ve yasaklar getirilmeli.

Halil İbrahim Kara – Hale Pak