25. FİNANS SEMPOZYUMU MAKÜ EV SAHİPLİĞİNDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Finans alanında gerçekleştirilen çalışmalara katkı sunulması amacıyla 25’incisi düzenlenen "Finans Sempozyumu" Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) ev sahipliğinde düzenlendi.
Finans alanındaki öğretim elemanlarının oluşturduğu bir sivil toplum kuruluşu olan Finans Bilim Platformu’nun destekleriyle 1995 yılından bugüne kadar finans alanında görev yapan bilim insanlarının bilimsel ve sosyal etkinliklerine katkıda bulunmak amacıyla düzenli olarak gerçekleştirilen Finans Sempozyumunun 25’incisi 19-22 Ekim 2022 tarihleri arasında MAKÜ ev sahipliğiyle Lavanta Tepesi Otel’de gerçekleştirildi. 4 gün süren sempozyum 6 oturum şeklinde gerçekleştirildi ve sempozyum Sagalassos Antik Kenti ve Salda Gölü gezisi ile tamamlandı.
Sempozyuma Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Kalaycı, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Ömer Tekşen, alanında uzman akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Rektör Korkmaz; “MAKÜ Olarak Genç Üniversite Olmanın Avantajını Kullanıyoruz”
Sempozyumun açılış konuşmasını Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz yaptı. Korkmaz konuşmasına MAKÜ’de düzenlenen sempozyuma ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuiyeti belirterek başladı. Rektör Korkmaz konuşmasının devamında; “Bir çalışmayı 25 yaşına ulaştırmak sanırım büyük bir iş, büyük bir beceri, büyük bir sanat. Biz de Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi olarak arkadaşlarımız geçtiğimiz sene böyle bir sempozyuma ev sahipliği yapma noktasında bize niyetlerini ilettiklerinde biz de bugün onu kabul edebileceğimizi ve en iyi şekilde de bu organizasyonu yapabileceğimizi ifade etmiştik. Biz MAKÜ olarak onlarca yıldır böyle organizasyon yapıyoruz. Artık organizasyon kapasitemiz ve kabiliyetimiz oldukça yüksek. Genç bir üniversiteyiz. Genç ekiplerimiz var. Genç olmanın avantajını kullanıyoruz. Dinamik heyecanlı ve özverili insanların ev sahipliği yaptığı programlar daha nitelikli oluyor. Finans dediğimiz iş ekonominin önemli bir meselesi. Gelir dediğimiz konunun ortaya çıkartılmasında günümüz ekonomik anlayışı içerisinde finans ile yürüyen bir istihdam ve üretim meselesi var. Ülkeler bakımından, makro ekonomik dengeler bakımından, ülkenin makro finansal sürdürülebilirliği bakımından herkes neredeyse toplumda bir parça finansçıdır. Ekonomide mikro ekonomik bazdaki en düşük birim aile ekonomisi, bunun da altındaki bireysel ekonomi anlamında da hepimizin bir finansal meselesi var. Bugün dünyada herkesin, her ülkenin bir finansal meselesi var. Hele kovid sonrası üretim zincirleri nasıl koptuysa, tedarik zincirleri nasıl problem yaşadıysa, finansal zincirler de böyle büyük sorunlar yaşar hale geldi. Şu an ülkeler bununla mücadele etmek için ciddi programlar, politikalar oluşturma çabasında. Bu sempozyumunda belki gündemlerinden, sunulan bildirilerinden bu konuya ilişkin de önemli çıkarımlar olacağını tahmin ediyorum. Böyle bir sempozyumu gerçekten yoğun çabalarla gerçekleştiren üniversitemizin değerli akademisyeni ve 25 inci dönem koordinatörü İsmail hocama ve çok değerli ekibine ve bu anlamdaki rektör yardımcılarımıza ve danışmanlarımıza huzurunuzda teşekkür etmek istiyorum.” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Kalaycı; “MAKÜ Göz Kamaştıran Bir Üniversite”
Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Kalaycı da bir konuşma yaparak, “Bakan Yardımcısı sıfatı ile değil, Muhasebe Finansman Anabilim Dalı öğretim üyesi sıfatımla aranızda bulunuyorum” dedi. Mutu olduğum yer üniversite diyen Prof. Dr. Kalaycı, Rektör Korkmaz ve ekibine teşekkür etti. “Rektör Korkmaz ve ekibi 7-8 yılda çok önemli çalışmalar yaptı” diyen Kalaycı, “Kayseri’de olsanız bu fiziki ortamı çok basit yaparsınız. Orada yatırımcı fazla, iş insanı fazla. Ama Burdur gibi bir yerde ticaret ve sanayinin kısıtlı olduğu bir yerde bu fiziki anlamda bu seviyeye getirmek büyük bir iştir. O nedenle Rektör hocamızı ve ekibini kutluyorum. MAKÜ göz kamaştıran bir üniversite.” dedi.
Sempozyum hakkında da konuşan Prof. Dr. Kalaycı “Kolay değildir 25 yıl boyunca bir faaliyeti sürdürmek. Bu bir Sivil Toplum Kuruluşu (STK) finans bilim platformu. Aslında dünyayı finans kapitali yönetiyor. Bugün hiç tereddütsüz böyle. O zaman finans bilim platformu da önemli bir platform. Bu STK’nın devlet kurumlarıyla, hazine ile, maliye ile, Ticaret Bakanlığıyla vs. ile biraz daha içli dışlı biraz daha olup bitenler hakkında söz söyleyen, sesini yükselten, görüşlerini kamuoyuna aktaran bir platforma evrilmesini ben öneririm. Çünkü insan kaynağı açısından bu şey finans bilim platformunda var. Komiteler kurulabilir, çeşitli konularda görüşler sırat edilebilir.” dedi.
Konuşmalar sonrasında sempozyumun açılış oturumu Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz’ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Kalaycı’ya MAKÜ tarafından 100. Yıl hatırası olarak hazırlanan İstiklal Marşı Besteleri temalı ipek mendil koleksiyonundan nadide bir parçayı takdim etmesi ile son buldu.
Daha sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Kalaycı “Kripto Varlıklar Bağlamında Geçmişten Geleceğe Paranın Serüveni” konusundaki sunumunu gerçekleştirdi. Alanında uzman akademisyenler de Lavanta Tepesi Otel’de bulunan salonlarda gerçekleştirilen oturumlarda bildirilerini sundular.
Haber Merkezi