2021 YILI: İSTİKLAL MARŞI YILI
AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, İstiklal Marşı’nın 100’üncü Yıldönümü olan 2021 yılının TBMM’de İstiklal Marşı Yılı olmasına karar verildiğini açıkladı
TBMM Genel Kurulunda, Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un ve AK Parti, CHP, HDP, MHP ve İYİ Parti'nin imzasının bulunduğu önerge ile 2021 yılının "İstiklal Marşı Yılı" olmasını içeren düzenleme kabul edildi.
“UNUTULMAYACAK BİR MUTLULUK”
Alınan kararı ile ilgili olarak mutluluklarını ifade eden AK Parti Burdur Milletvekili, TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Bayram Özçelik, ” 1. Meclis Burdur Milletvekili Mehmet Akif Ersoy Milli Şairimizin, Burdur Milletvekili imzamızla 12 Mart 1921-12 Mart 2021 Yılı İstiklal Marşının 100. Yılı Olması Dolayısıyla; 2021'in "İstiklal Marşı Yılı” olması kararlaştırıldı” dedi. Özçelik mutluluğunu bu sözlerle özetledi, “Attığım İmza İle Unutulmayacak Bir Mutluluk daha Yaşamış Oldum Elhamdulillah” dedi.
YIL BOYUNCA ANMA ETKİNLİKLERİ DÜZENLENCEK
İstiklal Marşı Yılının, tüm yıl boyunca anma etkinlikleri ile sürdürüleceğini aktaran Milletvekili Bayram Özçelik, “2021 yılı boyunca bütün kamu kurum ve kuruluşları tarafından İstiklal Marşı'nın anlamını ve Kurtuluş Savaşı'nın önemini anlatmak amacıyla halkın ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla İstiklal Marşı'nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma etkinlikleri düzenlenecek” ifadelerini kullandı.
ÖNERGENİN GEREKÇESİ
Önergenin gerekçesi hakkında açıklamada bulunan AK Parti Burdur Milletvekili, TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Bayram Özçelik, “Önergenin gerekçesinde, İstiklal Marşı'nın, büyük şair ve dava adamı Mehmet Akif Ersoy'un, Anadolu'nun dört bir yanında devam eden Milli Mücadele'nin ruhunu ve kararlılığını yansıtan ve aynı zamanda o büyük mücadeleye coşku ve heyecan kazandıran abidevi eseridir. İstiklal Marşı zalime, işgalciye ve sömürgeciye boyun eğmeyen ve dünyaya meydan okuyan bir direnişin destanıdır. Merhum Mehmet Akif Ersoy'un mısraları, Milli Mücadele'nin ruhunu temsil eden, sadece lafzıyla değil manası ve hakikatiyle her an yaşayan bir coşku ve heyecanı yansıtmaktadır.
Bugün yediden yetmişe herkesin aynı inanç ve heyecanla okuduğu, ezberlediği ve haykırdığı İstiklal Marşı'nın her mısrasında tarih, medeniyetin ortak değerleri, vatan ve bayrak aşkı bulunmaktadır. 100 yıl önce kaleme alınan ve şairi merhum Akif'in kahraman ordumuza ithaf ettiği bu marş, milletimizin tüm fertlerinin aynı heyecan ve imanla verdiği İstiklal Harbi'nin manifestosudur. Varlığımıza ve birliğimize yönelik her tehdit karşısında, 'nazlı' ve 'şanlı' hilalin altında toplanmaya hazır milletimizin ortak vicdanı, yüreği ve iradesidir. Mehmet Akif Ersoy tarafından Şubat 1921'de kaleme alınan İstiklal Marşı'nın, İstiklal Harbi'nin devam ettiği günlerde, TBMM'nin 1. Dönemi'nde, 2. Yasama Yılı'nın, 1 Mart 1921 tarihli birinci birleşiminde TBMM Genel Kurulunda ilk defa okunmuştur. Bu tarihten 11 gün sonra, 12 Mart 1921'de icra edilen altıncı birleşimde ise TBMM Genel Kurulu tarafından "ekseriyet-i azime ile" resmi İstiklal Marşı olarak kabul edilmiştir. Dolayısıyla 2021 yılı, İstiklal Marşı'nın yazılmasının ve TBMM tarafından kabul edilmesinin 100. Yıl dönümüdür. Bu çerçevede bu önerge ile 4/5/2007 tarihli ve 5649 sayılı İstiklal Marşı'nın Kabul Edildiği Günü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü Hakkında Kanun'a bir geçici madde eklenmesi suretiyle 2021 yılının İstiklal Marşı yılı olarak ilan edilmesinin öngörülmektedir. 5649 sayılı Kanuna eklenmesi öngörülen geçici maddeyle Milli Mücadele'nin başlangıcının ve TBMM'nin açılışının 100. yılının akabinde, İstiklal Marşı'nın kabul edilmesinin 100. yılına denk gelen 2021 boyunca düzenlenecek özel etkinliklerle İstiklal Marşı'nın anlam ve öneminin hatırlanması, ayrıca İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy'un ve kurtuluş mücadelemizde görev alarak Türkiye'yi bize vatan kılan şehit ve gazilerimizin yad edilmesi amaçlanmaktadır” bilgisini paylaştı.
HABER MERKEZİ